Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tlo
  • 11.10.2020. 15:00

Gornji sloj tla nestaje: Koje mjere očuvanja mogu pomoći?

Stručnjaci su otkrili kako se čak 90% konvencionalno obrađenog tla stanjuje, prorjeđuje, a 16% ima produktivni životni vijek kraći od 100 godina.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.109
  • 111
  • 0

Gornji sloj tla u cijelom svijetu neprestano se smanjuje što znači da je i manje vremena u kojem će ono moći biti produktivno, rezultati su međunarodne studije koju je provelo Sveučilište Lancaster u Engleskoj u suradnji s istraživačima sa Sveučilišta Chang'an u Kini i KU Leuven u Belgiji.

Istraživanje je provedeno u 28 zemalja diljem svijeta, na 255 lokacija, a obuhvatilo je konvencionalna tla i ona kojima se gospodari tehnikama za njegovo očuvanje.

Erozije ipak manje kod ekoloških

Stručnjaci su otkrili kako se čak 90% konvencionalno obrađenih stanjuje, prorjeđuje, a 16% ima produktivni životni vijek kraći od 100 godina. Zabrinjavajuća činjenica je ta da su takva tla raspoređena diljem svijeta, a ponajviše u Australiji, Kini, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama. 

"Svima nama tlo je izuzetno važno i na njega se oslanjamo iz više razloga, ne samo zbog uzgoja hrane. Puno se priča posljednjih godina kako bi gornji sloj mogao nestati za 60-tak godina, ali to još uvijek nije dokazano“, kaže za EurekAlert glavni autor studije Dan Evans.

Kako poboljšati kvalitetu i zdravlje tla?

Međutim, postoje razlozi za optimizam, tvrde istraživači. Prema podacima, tla kojima se upravljalo strategijama očuvanja obično su imala duži vijek, a u nekim su slučajevima ti postupci potaknuli povećanje njegova sloja. "Samo 7% imalo je vijek kraći od stoljeća, a gotovo polovica premašila je 5.000 godina", ističe Evans. 

Najbolji način za njegov spas, kako tvrde autori studije, je pretvaranje obradivog zemljišta u šumu. Također, učinkoviti su i drugi pristupi poput pokrovnog usjeva, oranja zemljišta uz konture (izohipse), a ne niz padinu, testiranje padine brda i drugi.

"Imamo alat koji može usporiti eroziju, a sada je potrebna akcija promicanja kako bi se ove mjere počele usvajati i kako bismo napokon došli do pozitivnih pomaka", poručio je profesor i istraživač John Quinton sa Sveučilišta Lancaster.

Zdravlje tla - glavna misija projekta Horizont Europe 2021.

Zemlja i tlo bitni su za sve procese održavanja života na našem planetu. Oni su osnova za hranu koju uzgajamo, kao i za mnoge druge proizvode. Svakodnevna upotreba pesticida i gnojiva kao i pojava erozije smanjuju njegovu produktivnost, a upozorenja o gubitku dolaze sa svih strana. 

Kako bi se poboljšalo stanje, Europska unija je u sklopu projekta Horizont Europe pokrenula misiju pod nazivom Zdravlje tla i hrana. Glavni cilj je podići svijest o važnosti ovoga resursa koji nije bitan samo za hranu već i za povećanje bioraznolikosti, smanjenja stakleničkih plinova, regulaciju vode i normalno kretanje hranjivih tvari. 

Wojciechowski: EU treba više raditi na raznolikosti poljoprivredne proizvodnje

Također, u sklopu projekta, Europska komisija napravila je upitnik kako bi direktno od građana saznala koliko i što znaju o funkciji tla. 

Anketu možete pronaći i ispuniti ovdje


Tagovi

Tlo Erozija Studija Prorjeđivanje Horizont Europe Produktivnost


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije