Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan tla
  • 06.12.2017. 18:00

Gospodarimo li tlima racionalno i na principima održivosti?

U Vinkovcima je u organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu održana Konferencija o tlu U sklopu obilježavanja 5. prosinca, Svjetskog dana tla.

Foto: Pixabay/
  • 309
  • 25
  • 0

U sklopu obilježavanja 5. prosinca, Svjetskog dana tla, u Vinkovcima je u organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu održana Konferencija o tlu.

Svjetski dan tla, navode iz Županije, obilježava se s ciljem promocije tla kao ključne sastavnice okoliša i pružatelja životno neophodnih dobara i usluga ljudskoj zajednici. Nezamjenjivi su doprinosi tla u proizvodnji hrane, održavanju kvalitete voda, energetskoj sigurnosti, ublažavanju procesa smanjenja biološke raznolikosti, te ublažavanju utjecaja klimatskih promjena.

Cilj aktivnosti obilježavanja 5. prosinca kao Svjetskoga dana tla je podizanje svijesti o važnosti održivog gospodarenja tlom za proizvodnju hrane, sirovina i energije te za održivost ekosustava i adaptaciju na klimatske promjene. Površine plodnih tala na Zemlji su ograničene i ugrožene degradacijskim procesima i lošim gospodarenjem te se kontinuirano smanjuju uslijed širenja urbaniziranih područja. Jačanjem svijesti o životno važnim ulogama tla potrebno je zaustaviti negativni trend kako bi se osigurala produktivnost tla u skladu s rastućim potrebama stanovništva.

Najslabije zaštićena sastavnica okoliša

Tlo je za razliku od zraka i voda najslabije zaštićena sastavnica okoliša u Europskoj uniji. Tematskom strategijom za zaštitu tla iz 2006. godine, Europska komisija je identificirala najznačajnije prijetnje prema tlu u Europi: erozija, smanjenje organske tvari, onečišćenje tla, zaslanjivanje tla, zbijanje tla, prekrivanje tla i zemljišta, gubitak biološke raznolikosti, prenamjena zemljišta, plavljenja i klizišta. Istovremeno, EEA procjenjuje da se degradacija tla u Europi ubrzava i negativno utječe na zdravlje ljudi, prirodne ekosustave, klimatske promjene i ekonomiju.

"Ni u Republici Hrvatskoj cjelovita politika za provedbu racionalnog i održivog gospodarenja i zaštite tla nije uspostavljena, odnosno nije donesen temeljni zakonski akt kojime se regulira zaštita i prikupljanje podataka o stanju tla. Stoga se ne može sa sigurnošću procijeniti gospodari li se tlima Hrvatske racionalno i na principima održivosti.

Naime, doneseni zakonski okviri djelomično reguliraju korištenje zemljišta, praćenje podataka i zaštitu tla iz perspektive poljoprivrednog te šumarskog proizvodnog resursa", zaključeno je na konferenciji na kojoj je prezentaciju održao Andrija Matić ispred Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu te iz ABC Consultinga Goran Tkalčec koji je predstavio Program revitalizacije poljoprivrednog zemljišta i sustav upravljanja prostorom daljinskim istraživanjem na poplavom stradalom području Vukovarsko-srijemske županije.

Izvor: Vukovarsko-srijemska županija

Foto: Pixabay/7raysmarketing


Tagovi

Svjetski dan tla Vukovarsko-srijemska županija Konferencija o tlu


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.