Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PP Lonjsko polje
  • 19.07.2020. 10:30

Goveda ostavljena na pašnjacima, ubijene zaštićene kornjače - znak su za uzbunu

Vlasnici moraju paziti na svoje životinje. Ne mogu ih ostavljati same na paši po nekoliko sati ili čak dana, a pogotovo ih se ne smiju na takav način rješavati, naglašava rukovoditeljica. 

Foto: Park prirode Lonjsko polje
  • 5.329
  • 312
  • 0

Konji, krave i svinje veći dio godine provode na pašnjacima u Repušničkom polju i u šumama diljem Parka prirode Lonjsko polje. Takav način uzgoja nazivamo tradicijsko pašarenje, a ovo mjesto jedino je područje u Europi koje se može pohvaliti time. 

Na žalost, vlasnici stoke ponekad uzimaju to zdravo za gotovo i ostavljaju svoje životinje po nekoliko dana bez nadzora gdje su prepuštene same sebi, a neki ih se tako i rješavaju.

Ostavljene krave, jednu morali uspavati

Zadnji bizaran slučaj dogodio se prije nekoliko dana kada je čuvarima dojavljeno kako su dvije krave ostavljene na ispaši. Izgledale su gladne i žedne, a po otvorenim ranama na tijelu jedna je bila i zdravstveno ugrožena. Obratili smo se PP Lonjsko polje jer nas je zanimalo, što se radi u takvim slučajevima. 

"Odmah po dojavi, naši čuvari prirode izašli su na teren i, u skladu sa svojim ovlastima, napravili zapisnik te obavijestili veterinarskog inspektora. Na teren su potom, uz njih, izašli komunalni redar grada Kutine te djelatnici Veterinarske stanice iz Kutine.

Optužili ga da je zaklao kravu pa pretukli do smrti

Vlasnik goveda, koje je u nedjelju primijećeno u polju te se sumnjalo da je žedno i gladno, obaviješten je te je svoju kravu odvezao iz polja", za Agroklub je rekla Helena Radić Bosanac, rukovoditeljica Odsjeka za promidžbene aktivnosti i sustav posjećivanja PP Lonjsko polje.

Druga krava koja je izgledala puno gore, odvedena je u Veterinarsku stanicu gdje su utvrdili da je u izrazito lošem zdravstvenom stanju. Kako bi ju poštedjeli daljnjih muka i boli, odlučili su ju uspavati. Nažalost, vlasnik možda neće odgovarati za kazneno djelo jer životinja nije imala markicu po kojoj se raspoznaje te se sumnja da je se tako htio riješiti. 

Apel vlasnicima stoke

Na području Lonjskog polja nalazi se 4.000 hektara travnjaka koje koriste lokalni uzgajivači (oko 100-njak OPG-ova), a na njima pase nekoliko tisuća grla stoke. 

Djelatnici Javne ustanove upravljaju ovim zaštićenim područjem veličine oko 500 km2, a teren redovno obilazi samo šest čuvara. "S obzirom na to da se radi o zaštićenom području koje je drugo po veličini u Hrvatskoj, ponekad su nam izrazito korisne i informacije o nepravilnostima koje uoče naši stanovnici, posjetitelji te ljubitelji prirode i životinja kako bismo mogli na vrijeme reagirati“, kaže Helena.

Jeziva okrutnost prema konjima: Ostavljeni da uginu od gladi

Što se tiče samih sankcija, ističe kako oni tu ništa ne mogu napraviti. Uvijek prvo zovu veterinarsku inspekciju, a ako je situacija puno gora, onda i policiju i komunalne redare.

"Vlasnici moraju paziti na svoje životinje. Ne mogu ih ostavljati same na paši po nekoliko sati ili čak dana, a pogotovo ih se ne smiju na takav način rješavati", naglašava rukovoditeljica. 

Ni prvi ni zadnji gnjusan slučaj

Još jedan zastrašujući čin dogodio se u ponedjeljak 13. srpnja u Parku, u kojem su još do sada nepoznati počinitelji ubili zaštićene barske kornjače te ih nabili na kolac.

Na strašnu scenu naišli su osmogodišnji dječaci, a njihova je teta fotografiju postavila na svoj Facebook profil.

Uhvaćeni u lovu na zaštićene vrste: Lokalci love trpove, a njemački državljanin periske

"Ovo je neviđena sramota i ne mogu vjerovati da nitko ne može stati na kraj ovakvim psihopatima. Ne smatram da je upravitelj jedini odgovoran, ali sigurno je prvi čovjek koji treba povući drastične mjere kako bi ovakvi slučajevi nestali“, napisala je Iris Žuža u svojoj objavi. Također, odmah je upozorilia nadležne te ih pozvala da što prije nađu odgovorne osobe. 

"Naši su kolege odmah izišli na teren i slučaj prijavili policiji. Na licu mjesta uočene su četiri ubijene ženke barske kornjače, strogo zaštićene vrste u Republici Hrvatskoj. Zbog toga se nadamo da će osoba koja stoji iza ovog sadističkog čina, kakav ne pamtimo, biti brzo pronađena i strogo kažnjena", zaključuju iz Parka.


Tagovi

Park prirode Lonjsko polje Krave Kornjače Ubijanje Tradicijsko pašarenje Apel


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije