Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU oznaka porekla
  • 11.11.2019. 13:00
  • Belgija

Govedina crvene flandrijske pasmine na popisu EU oznaka geografskog porekla

Ove velike, teške životinje sa tamnocrvenom bojom dlake poznate su i po tamnocrvenom mesu sa vrlo finim vlaknima. Meso crvene pasmine Zapadne Flandrije razlikuje se od ostalih belgijskih govedina po svom punom, jakom ukusu.

Foto: Facebook/EU Agriculture: Food & Farming
  • 86
  • 3
  • 0

Evropska komisija odobrila je zahtev za registraciju belgijskog proizvoda "Vlees van het rood ras van Van-Vlaanderen“ u registar zaštićenih oznaka porekla (ZOP). 

Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen, je govedina crvene pasmine Zapadne Flandrije i predstavlja većinu stoke u toj regiji. Životinje slobodno pasu livadsku travu veći deo godine dok  zimi dobijaju vrlo raznoliku domaću hranu. 

Ovaj naziv dopušten je samo za sveže meso ženskih životinja između 3,5 i osam godina i volova starih između 2 i 3,5 godina koje pripadaju crvenoj pasmini i koje se uzgajaju u provinciji Zapadna Flandrija.

Ove velike, teške životinje sa tamnocrvenom bojom dlake poznate su i po tamnocrvenom mesu sa vrlo finim vlaknima. Meso crvene pasmine Zapadne Flandrije razlikuje se od ostalih belgijskih govedina po svom punom, jakom ukusu. Taj ukus uglavnom je posledica ishrane.

Stoci koja odlazi na klanje dato je vreme za uzgoj, a krave se i nekoliko puta tele. Teljenje i sisanje doprinose proizvodnji intramuskularnih masti u mesu.

U belgijskoj gastronomiji ova je govedina vrlo cenjena, a taj kvalitetan proizvod predmet je potražnje u čitavom svetu. 

Ovo novo ime pridružiće se popisu više od 1450 već zaštićenih proizvoda - imena dostupnih u DOOR bazi podataka. Za više informacija pogledajte i stranice sa pravilima o kvalitetu.


Tagovi

Oznaka porekla Crvena pasmina Govedina Zapadna Flandrija Belgija Gastronomija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.