Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU oznaka porijekla
  • 09.11.2019. 16:30
  • Belgija

Govedina crvene flandrijske pasmine na popisu EU oznaka zemljopisnog porijekla

Ove velike, teške životinje s tamnocrvenom bojom dlake poznate su i po tamnocrvenom mesu s vrlo finim vlaknima. Meso crvene pasmine Zapadne Flandrije razlikuje se od ostalih belgijskih govedina po svom punom, jakom ukusu.

Foto: Facebook/EU Agriculture: Food & Farming
  • 71
  • 5
  • 0

Evropska komisija odobrila je zahtjev za registraciju belgijskog proizvoda "Vlees van het rood ras van Van-Vlaanderen“ u registar zaštićenih oznaka porijekla (ZOP). 

Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen, je govedina crvene pasmine Zapadne Flandrije i predstavlja većinu stoke u toj regiji. Životinje slobodno pasu livadsku travu veći dio godine, dok  zimi dobivaju vrlo raznoliku domaću hranu. 

Ovaj je naziv dopušten samo za svježe meso ženskih životinja između 3,5 i osam godina i volova starih između 2 i 3,5 godina koje pripadaju crvenoj pasmini i koje se uzgajaju i uzgajaju u provincija Zapadna Flandrija.

Ove velike, teške životinje s tamnocrvenom bojom dlake poznate su i po tamnocrvenom mesu s vrlo finim vlaknima. Meso crvene pasmine Zapadne Flandrije razlikuje se od ostalih belgijskih govedina po svom punom, jakom okusu. Taj je okus uglavnom posljedica prehrane.

Stoci koja odlazi na klanje dano je vrijeme za uzgoj, a krave se i nekoliko puta tele. Teljenje i sisanje doprinose proizvodnji intramuskularnih masti u mesu.

U belgijskoj gastronomiji ova je govedina vrlo cijenjena, a taj kvalitetan proizvod predmet je potražnje u čitavom svijetu. 

Ovo novo ime pridružit će se popisu više od 1450 već zaštićenih proizvoda - imena dostupnih u DOOR bazi podataka. Za više informacija pogledajte i stranice s pravilima o kvaliteti.


Tagovi

Oznaka porijekla Crvena pasmina Govedina Zapadna Flandrija Belgija Gastronomija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete