Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krupan grad
  • 03.07.2021. 09:40
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Grad veličine teniske loptice nanio ogromne štete visočkim poljoprivrednicima

Poslijednjih dana iznadprosječne temperature i prognoza za moguće grmljavinsko nevrijeme dalo je naslutiti da će pojava grada biti neizbježna. Međutim niti u najgorem scenariju niko nije mogao predvidjeti da će pojedini primjerci biti veličine teniske loptice.

Foto: Adi Pašalić
  • 383
  • 186
  • 0

Za poljoprivredu često se kaže da je nezaštićena fabrika hrane pod otvorenim nebom. Biološka priroda proizvodnje, u kombinaciji sa nepredvidivim klimatskim faktorima i vremenskim (ne)prilikama, karakterišu je kao izuzetno visokorizičnu. Obilna kiša, poplave, suša, olujni vjetar, snijeg, tuča/grad, mraz i slično, nešto je protiv čega se farmeri ne mogu boriti, ne mogu spriječiti i zbog toga poljoprivreda poslije ovakvih olujnih nepogoda zbraja vrlo često i milionske štete na širem području.

Takvo jedno nevrijeme nažalost nije zaobišlo ni visočke proizvođače. Poslijednjih desetak dana iznadprosječne temperature i prognoza za moguću grmljavinu dalo je naslutiti da će pojava grada biti neizbježna. Međutim niti u najgorem scenariju niko nije mogao predvidjeti da će pojedini primjerci biti veličine teniske loptice.

Najviše stradalo povrće i žito

U osam sati, jutarnja  temperatura iznosila je preko 20°C, oko podneva i do 36 °C. Nagla naoblaka i prodor toplije struje u više slojeve u kombinaciji sa kišom i olujnim kumulonimbusnim oblacima rezultiralo je velikim olujnim nevremenom praćenim krupnim gradom.  Štetu su pretrpjeli poljoprivrednici sa takozvanog bučko - kralupskog kraja, Grada Visoko, a najviše su bila pogođena naselja Zbilje, Podtušnjići i Gorani. Povrće i usjevi na otvorenom polju apsolutno nisu imali nikakve šanse da ostanu neoštećeni, naprotiv, u cjelosti su uništeni ili polomljeni.

Jako nevrijeme juče u Kaknju zaustavilo saobraćaj

Najveće površine koje su nastradale su zasadi pšenice, silažnog kukuruza, paradajz, paprika, kupus i krastavac. Na ovom i širem prostoru ne postoje protugradni sistemi sa raketama za razbijanje oblaka jer nikada kao do unazad par godina, grad nije bio česta pojava od koje su ljudi u strahu strepili. Očito da je promjena klime ta koja bi i u idućem razdoblju mogla rezultirati ovakvo apokaliptičkoj nepogodi.

Bez mogućnosti osiguranja usjeva !

Osim povrća na otvorenom, velika materijalna šteta nastala je i u plastenicima i staklenicima. Izbušene i procjepane folije, oštećena konstrukcija objekata, izbijeni čeoni otvori od udara vjetra, razbijena stakla... Sve je to rezultat nevremena praćenim gradom. Prvi dan mjeseca jula ove godine neće ostati po dobrom upamćen za visočke proizvođače, obzirom da su pričinjeni ogromni gubici. Još uvijek je rano procjeniti o kojim iznosima se radi. Pojedina udruženja poljoprivrednika prikupljaju i dokumentuju nastalu štetu, kako bi se nadležnim institucijama mogao uputiti zahtjev za itekako potrebnu pomoć.

Usred proizvodne sezone, ovakva nepogoda sigurno je par koraka unazad vratila sve i poslijedice će nažalost biti velike materijalne štete i gubitak uroda, odnosno, očekivana i planirana zarada na žalost neće se moći ostvariti. Na upit i želju mnogih farmera, ne samo sa ovog prostora već i šire - da li mogu osigurati svoje usjeve, kao i mehanizaciju i opremu, odgovor gotovo svih osiguravajućih kuća je negativan jer očito da se radi o prevelikom riziku koji bi zahtjevao i iznadprosječno velike police osiguranja.

Za nadati se da ovakve pojave neće biti učestale u protivnom, očito je došlo vrijeme da se i na ovim prostorima trebaju graditi protugradni sistemi zaštite.


Tagovi

Olujno nevrijeme Grad Visočki poljoprivrednici Krupan grad Osiguranje usjeva Protugradni sistemi Materijalna šteta Ogromni gubici


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete