Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sanski Most
  • 13.04.2022. 17:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Grmečki medvjed se probudio gladan - razvalio hambar u Slatini

Brojno stanje medvjeda na području općine Sanski Most značajno se povećalo u poslednjim godinama, pa više nije neobično da se ovi gospodari grmečkih šuma u potrazi za hranom spuštaju u neposrednu blizinu naseljenih mjesta

Foto: Facebook/LD Sana
  • 362
  • 79
  • 0

Nerijetko se naiđe na vijest da je medvjed "posjetio" voćnjak ili košnice sa pčelama, pri čemu u svom pohodu, obično pričini veliku štetu poizvođačima. Ovaj put se, tjeran glađu, zaustavio nedaleko od sela Zenkovići u Sanskom Mostu. 

Kako izvještavaju lokalni mediji ove krajiške općine medvjed je u naselju Slatina razvalio hambar u kojem je bio kukurz te se nahranio i otišao neprimjećen. Brojno stanje medvjeda na području općine Sanski Most značajno se povećalo u posljednjim godinama, pa više nije neobično da se ovi gospodari grmečkih šuma u potrazi za hranom spuštaju u neposrednu blizinu naseljenih mjesta, navodi RTV Sana.  

Medvjed lomio stabla šljive k'o čačkalice: Bosanac tužio i pobijedio na sudu

U proteklim godinama, česti su bili slučajevi da medvjedi napadaju košnice koje sanski pčelari iznose na planinske obronke i goste se medom. Iskusniji lovci kažu kako se medvjedi bude iz zimskog sna i da su u potrazi za hranom, a s obzirom na to da ih je u grmečkim šumama sve veći broj, neki se spuštaju i u neposrednu blizinu sela.

Grmečki medvjedi su miroljubivi i gotovo nikada neće napasti čovjeka

U poslijeratnom periodu veliki broj podgrmečkih sela je napušten, pa se ovi šumski predatori bez straha kreću velikim prostranstvima. Ipak, lovci kažu kako su grmečki medvjedi miroljubivi i da gotovo nikada neće napasti čovjeka, izuzev u ekstremnim situacijama, kada se osjete ugroženim.

Po med kod Remzije i Hasede Ramić osim kupaca, redovno svraća i grmečki medvjed

Broj medvjeda na području sanskog lovišta se značajno povećao, budući da je posljednjih desetak godina na snazi izričita zabrana lova na njih. Prema ranijim procjenama, samo na području lovišta kojim gazduje Lovačko društvo "Sana" obitava više od pedeset jedinki, a njihov broj se neprekidno povećava.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Medvjed Grmeč Sanski Most LD Sana Kukuruz Hambar


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !