Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Greeneye
  • 03.06.2020. 18:00

Hemijski div ulaže u novu tehnologiju za smanjenje pesticida

Izraelski startup Greeneye razvio je platformu za pomoć poljoprivrednicima u otkrivanju i prskanju korova u optimalno vreme. U njega ulaže i Syngenta.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 170
  • 7
  • 0

Širom sveta postupno se smanjuje upotreba pesticida, a s obzirom na to da je Evropska komisija iznela predlog za njihovo smanjenje od 50 odsto u narednoj deceniji, treba osmisliti nove načine za zaštitu useva. Koliko god se činilo da će konvencionalna poljoprivreda najviše da 'strada', ne treba paničiti jer uvek postoje nove metode zahvaljujući tehnološkom napretku.

Tako je, na primer, izraelski startup Greeneye razvio platformu za pomoć poljoprivrednicima u otkrivanju i prskanju korova u optimalno vreme. Sistem radi tako da kombinuje senzor fotoaparata kako bi precizno prskao korov, i to ne trošeći sredstvo na tretiranje kultiviranih biljaka. Ispitivanja su dokazala da ovaj metod smanjuje potrošnju herbicida od 65 do čak 92 odsto.

Spektroskopija - tehnologija budućnosti za očuvanje zdravlja zemljišta

Ove brojke su podsticaj za velike ulagače, otkrio je za AFN suosnivač Greeneye-a i izvršni direktor Nadav Bošer koji kaže da je kompanija finansirana u iznosu od sedam miliona dolara na čelu s ulagačem Jerusalemom Venture Partners.

"Vlade, farmeri i javnost teže trenutku u kome poljoprivreda čuva životnu sredinu", navodi osnivač JVP-a i predsednik Erel Margalit uz poruku da će za samo nekoliko godina farmeri širom sveta da primenjuju svakodnevno ovu tehnologiju.

Syngenta ulaže u Greeneye

Podršku startupu dala je i Syngenta koja je svoj poslovni model do sada gradila suprotno od smanjenja pesticida. Pomislili bismo da razvitak tehnologije smanjenja hemijskih sredstava deluje lošije na ovakve kompanije. Međutim, direktor Syngente, Šubhang Šankar kaže da je to jedan od mogućih razloga zašto investicije poput ovih zapravo imaju smisao.

Syngentin udeo u ovom startap-u pripada širem portfelju ulaganja u ranoj fazi, a ovakav pristup toj komapniji pomaže da usvoji nove poslovne modele. Šankar ističe da se oni ne vide kao hemijska firma već kao društvo za subijzanje korova.

Šankar će se pridružiti Greeneye odboru zajedno s JVP partnerom Majklom Drajmanom, koji ovu tehnologiju naziva "jedinstvenom". Drajman smatra da će se na taj način povećati prinos poljoprivrednih kultura, uštedeti novac i smanjiti nivo zagađenja.

"Verujemo da rastuća potražnja za zaštitom životne sredine, zajedno s regulatornim zahtevima, stvara veliko tržište za Greeneye, uključujući i globalne aktere koji vode poljoprivrednu industriju", rekao je.

Sličnost s Blue River Tehnologijom u vlasništvu John Deera

Ovaj model sličan je kalifornijskom startap-u Blue River Technology koji je prodat kompaniji John Deer za 305 miliona dolara.

John Deere tehnologija teška 305 miliona dolara

I Blue River je razvio tehnologiju koja može da dijagnostikuje i obavi radnje poput odluke da se herbicid rasprši samo po korovu, a izbegne usev ili da se, na primer, istovremeno obavlja i đubrenje. Tri godine je od te ogromne kupovine Blue River-a, a John Deere još uvek plasira na tržište svoju tehnologiju "See and Spray".

Ključna razlika između Greeneyea i Blue Rivera je ta što će njegova selektivna tehnologija moći biti naknadno opremljena prskalicama ili će se proizvoditi u saradnji s proizvođačima te vrste mehanizacije. 

Uzimaju u obzir potrebe poljoprivrednika

"Iz perspektive farmera, on je manje zainteresovan za kupovinu potpuno nove mašinePlatio je pola miliona dolara za samohodnu prskalicu koju koristi za sve aplikacije prskanja, ne samo herbicide (fungicide, insekticide...) koji mogu da posluže dugi niz godina podnoseći teške uslove na polju. Zato mislimo da je strategija pretvaranja prskalice u odvojene mašine s našim sistemom mnogo više u skladu sa željama korisnika", zaključuje Bošer.

Pored ušteda koje ova tehnologija preciznog prskanja nudi poljoprivrednicima u pogledu manjeg korišćenja hemikalija, takođe u odličnoj rezoluciji snima čitavo polje. Bošer naglašava da sistem može i da klasifikuje korov, zavisno od vrste.

"Ovo je presudno za borbu protiv korova otpornih na herbicide," rekao je.

Kako bi postigli cilj od 98 odsto tačnosti, kompanija će održati niz demonstracija sa strateškim saradnicima i velikim farmerima. Do kraja godine, predviđa Bošer, sistem Greeneye biće u potpunosti integrisan u 36-metarsku samohodnu prskalicu i nakon ovih ispitivanja pokrenuće prodaju.

U videu možete pogledati kako izgleda nova tehnologija Greeneye: 

Foto: Facebook/Greeneye Technology


Tagovi

Syngenta Ulaganje Greeneye Nova tehnologija Samohodna prskalica Smanjenje pesticida


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Syngenta Agro d.o.o

Omladinskih brigada 88b, 11070 Novi Beograd, Srbija
tel: +381(0) 11 3129982, e-mail: agro.email-srbija@syngenta.com web: https://www.syngenta.rs/