Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 04.09.2014. 13:50

Hoće li Agencija za zemljište prigušiti korov?

Za nadati se dakle, da primjerice jedan farmer muznih krava poput uspješnoga Stjepana Vrhovca iz Luke više neće morati obrađivat zemlju na 70 mjesta i više trošiti na transfer strojeva nego na rad.

  • 642
  • 94
  • 0

Nerijedak je komentar kako u usporedbi s Europom, ispeglanom, obrađenom i zasijanom, u nas na sve strane raste samo korov i stoji neobrađena zemlja. Doduše, manje u izrazito poljoprivrednim županijama, gdje je lokalna uprava već u velikoj mjeri dala zemlju na korištenje, a više u ostalima gdje poljoprivreda nije dominantan biznis. Bilo je tu svakakvih problema, od lokalnih lovaca na zemlju i poticaje, do dobrih namjera, ali manjka znanja i sposobnosti poljoprivrednika, ne samo da ostvare dohodak nego i da izvuku biljku iz tla.

Boljitak se nazire u osnivanju i djelovanju Agencije za državno zemljište, iako se većini poljoprivrednih proizvođača od agencija ministarstva, koje imaju više zaposlenika nego Hrvatska seljaka, diže kosa na glavi.

Predstavljen Informacijski sustav za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem

U razdoblju od veljače do kraja kolovoza ove godine raspisan je 81 javni poziv za zakup državnog poljoprivrednog zemljište za gotovo 11 tisuća hektara, a u pripremi je raspisivanje poziva za još 20 tisuća hektara.

Zato je bila konstruktivna zajednička press konferencija, koja osim što, kao i sve druge, svjedoči da je među činovnicima trend i moda uspješno izvoditi računalne prezentacije, konačno nudi i potpuno transparentne i uvijek dostupne informacije o državnom zemljištu - što nam je koordinatorica za informiranje Željana Ivanuš i dokazala, pa ovdje ne prepisujemo podatke koji su temeljiti i na stranici Agencije uvijek dostupni (pogledajte), ali zainteresiranima su uvijek dostupne i dodatne konkretne informacije putem bilo kojeg medija.

U tijeku je i obrada 1.529 zahtjeva za prodaju izravnom pogodbom kojima se traži 1.773,3 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Za nadati se dakle, da primjerice jedan farmer muznih krava poput uspješnoga Stjepana Vrhovca iz Luke više neće morati obrađivat zemlju na 70 mjesta i više trošiti na transfer strojeva nego na rad.

Da neće biti mućke i zloupotreba te da se papirologija neće morati čekati dulje od vegetacijske sezone. Sudeći po informacijama "ispod stola", u osobi ravnateljice mr.sc Blaženke Mičević velika je garancija da će državno zemljište (738 tisuća hektara, a najviše u Ličko-senjskoj županiji) u velikoj mjeri biti uljuđeno, a Sveto pismo (zemljišni papiri) sređeni sukladno standardima razvijenih zemalja. Znojit će se i oni koji Agenciji moraju dostavljati potrebne podatke, informacije i dokumente.

Informacijski sustav će Agenciji bitno olakšati raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem i ubrzati stavljanje zemljišta u funkciju. Sustav će biti dostupan javnosti u 2015. na način da će svaki zainteresirani građan imati u svakom trenutku uvid u raspoloživo državno poljoprivredno zemljište. Prezentaciju sustava možete pronaći u prilogu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Blaženka Mičevič Stjepan Vrhovac Papirologija Informacijski sustav Agencija za zemljište Izravna pogodba Javni poziv Korov Zakon o komasaciji Zemljišno-knjižno stanje Okrupnjavanje posjeda Konkurentnost Javna rasprava


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!