Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posljedice suše
  • 12.08.2022. 15:00

Hoće li nestašica vode postati "nova normalnost" za Evropu?

Poljoprivredna proizvodnja je na udaru i trpi velike posljedice. Prijeti značajna nestašica mlijeka tokom jeseni i zime

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 201
  • 53
  • 0

Stručnjaci upozoravaju da će suve zime i vrela ljeta izazvana globalnim zagrijavanjem imati za posledicu nestašicu vode, što će postati "nova normalnost", prenosi Guardian.

Vreli talas i ekstremna suša u Evropi u posljednjih nekoliko decenija pogodila je sve sfere života. Evropska komisija je upozorila na kritičnu situaciju u više regiona na osnovu proračuna Evropske opservatorije za sušu da je 45 posto teritorije EU sredinom jula bilo pod upozorenjem na sušu, a 15 posto je već na crvenoj uzbuni.

Rezerve vode sve manje

U Francuskoj je premijerka Elisabeth Borne prošle sedmice aktivirala kriznu jedinicu da se uhvati u koštac sa sušom. Više od 100 opština nema tekuću vodu za piće i snabdjevaju se cisternama.

"Moraćemo da se naviknemo na epizode ovog tipa. Prilagođavanje više nije opcija, već obaveza", izjavio je ministar za zelenu tranziciju Christophe Béchu.

Evropa pogođena vrelim talasom i sušom

Zbog 85 posto manje padavina u julu i najniže površinske vlažnosti zemljišta uvedena su ograničenja za vodu u 93 od 96 departmana u državi. Njih 62 su klasifikovana kao krizno područje.

Poljoprivredna proizvodnja je na udaru i trpi velike posljedice. Ministar poljoprivrede upozorio je da će žetva kukuruza vjerovatno biti niža preko 18 posto nego prošle godine. Nedostatak stočne hrane može dovesti do značajnih nestašica mlijeka tokom jeseni i zime.

U Španiji je situacija još teža. Rezerve vode su najniže i sve vrijeme su do 40 posto. Zbog sedmične potrošnje one padaju po stopi od 1,5 posto. U proteklih 60 godina ovo je najsušniji period. U posljednja tri mjeseca bilo je manje od polovine očekivanih padavina, a nametnuta su ograničenja za domaće stanovnike. Poljoprivrednici ilegalno eksploatišu vodne resurse, a oživljavanje turizma je dovelo do porasta potrošnje.

Ograničavanje potrošnje

Ova godina će biti zabilježen kao najtoplija i najsušnija do sada zabilježena u Italiji.

"Ne znam više šta treba da uradimo da bi klimatska kriza postala politička tema", izjavio je Luca Mercalli, predsjednik talijanskog meteorološkog društva. Upitao je zašto se i dalje čeka da ovakvo stanje postane prioritet.

Najupečatljiviji pokazatelj vodne krize kroz koju prolazi Italija je rijeka Po, koja je skoro presušila. Vlada je početkom jula proglasila vanrednu situaciju zbog suše u pet sjevernih regiona, ograničavajući potrošnju vode za piće.

Razorne posljedice suše u Italiji: Ugroženo 332 hiljade imanja i farmi

Dolina rijeke Po čini oko 40 posto poljoprivredne proizvodnje ove države, a poljoprivrednici upozoravaju da bi 60 posto uroda moglo biti izgubljeno. Nedostaje voda za zalijevanje, a još opasniji problem je prodiranje slane vode u deltu rijeke.

Ugrožena je i njemačka Rajna. Njen vodostaj je pao, a kako je ova rijeka vitalan riječni put sjeverozapadne Evrope u pitanje je doveden transport robe i povezanost njemačkog industrijskog središta s lukama Rotterdam i Antwerpen. Pojedini brodovi rade s 25 posto kapaciteta kako bi izbjegli nasukavanje, što povećava troškove transporta.

U Švicarskoj je najteže pogođena proizvodnja mlijeka. Vlasti u Fribourgu, Juri i Neuchatelu morale su dozvoliti ispašu na livadama na kojima je to bilo zabranjeno. Pašnjaci na planinama su suvi, a ispaša je dozvoljena do septembra. U kantonu Obwalden u blizini Lucerna, morala je biti pozvana vojska da helikopterom transportuje vodu od jezera Sarnen do žednih krava u selu Kerns.

Zvaničnu nestašicu vode proglasila je Holandija, a još nije uvedeno ograničenje potrošnje u domaćinstvima.

Toplotni talas u Evropi mjestimično rušio julske rekorde svih vremena

Belgijski prognostičari su prijavili najsušniji jul od 1885 godine. Poljoprivrednicima je zabranjeno da crpe vodu za usjeve. Ipak, dolazi do isušuvanja tresetišta zbog niskog nivoa podzemnih voda. Ugrožene su divlje životinje. Nivo vode u kanalima i rijekama je nizak. Trinaest opština u Ardenima je zabranilo stanovnicima da pune bazene.

Naučnici kažu da bi klimatski slom uskoro mogao dovesti do učestalosti ljetnih suša u zapadnoj Evropi. Ako se ne promijeni ponašanje i emisije štetnih gasova, karbona, ekstremne suše bi se mogle dešavati svake dvije do tri godine.


Tagovi

Suša Nestašica vode Evropska komisija Evropska opservatorija za sušu Nizak nivo vode Rijeka Po Rijeka Rajna Nestašica mlijeka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete