Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 28.10.2014. 17:20

Hogan će pojednostaviti ZPP i pomladiti selo?

Phil Hogan, novoizabrani povjerenik za poljoprivredu EK, obećao je da će pojednostaviti ZPP te donijeti posebne mjere za ostanak mladih na selu!

Foto: ec.europa.eu
  • 535
  • 135
  • 0

Hoće li nova Europska komisija Europi omogućiti i novi početak? Svakako se ovakvim sastavom komisije i vodstvom Jean-Claude Junckera, dogodio i velik zaokret u odnosu na zadnje dvije Barrosove komisije. Prije svega, ova komisija bit će posvećena ekonomskom rastu i novim radnim mjestima. Nova Komisija bi trebala preuzeti dužnost 1. studenoga 2014.

Što se pak agrara tiče, novi povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj i čovjek koji će odsad odlučivati o sudbini europskih, pa tako i hrvatskih poljoprivrednika, Irac Phil Hogan, preživio je saslušanje u parlamentarnom odboru AGRI, unatoč napadima zelenih, ali i vrućim pitanjima lokalne politike koja su mu postavljali sunarodnjaci.

Hogan, koji se smatra jednim od najiskusnijih irskih političara, doimao se stručno i vrlo i smireno tijekom saslušanja, nakon kojega je Odbor za poljoprivredu glasovao u korist njegove kandidature za posao povjerenika za poljoprivredu i ruralni razvoj. Ekonomist po struci, ali i bivši ministar okoliša iz desnog centra Fine Gael stranke, Hogan je još jednom podsjetio Odbor na svoje korijene. "Odrastao sam na farmi u Kilkenny-u", rekao je Hogan te izrazio zadovoljstvo što je tijekom 2013., ispred EU, predsjedao irskim vijećem za okoliš, što mu je koristilo u razumijevanju procesa ruralnog razvoja EU.

Pojednostavljenje Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP)

Pojednostavljenje ZPP-a, implementacija Nitratne direktive, aktivacija kriznih rezervi, generacijska obnova sela, preusmjeravanje potpora malim gospodarstvima. Sve su to zadaci novog povjerenika Phila Hogana.

Predsjednik Europske Komisije Jean-Claude Juncker upitao ga je kako misli ostvariti 300 milijardi € vrijedna radna mjesta, rast i investicije u svojem mandatu.

Juncker je zatražio od Hogan-a da se usredotoči na to da potrošnja u svrhu ruralnog razvoja bude dobro integrirana u poslove i investicijske strategije koje generiraju rast na nacionalnoj, ali i regionalnoj razini.

Drugi Hoganov zadatak je donijeti veću fleksibilnost te pojednostavljenje instrumenata Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Konkretno, od Hogana se očekuje da će predstaviti prijedloge za pojednostavljenje u području izravnih plaćanja, a osobito što se tiče ozelenjavanja, ruralnog razvoja, politike kvalitete i sheme voća i povrća.

Hogan je svoje dužnosti shvatio ozbiljno, znajući da "pojednostavljivanje nije uvijek jednostavan proces". On je obećao da će početi analizu postojećih zakona i na temelju toga vidjeti što se konkretno može pojednostaviti. Nakon godinu dana, Hogan je objasnio da će revidirati sustav izravnih plaćanja, ali i koji bi ga aranžmani mogli poboljšati. Dodao je da je bio itekako svjestan i zabrinutosti oko ozelenjavanja poljoprivrede, ali da je htio temeljitu provjeru prije donošenja procjene.

Okoliš i održivost ostat će središnje mjesto u poljoprivredi EU

Hogan je rekao da je pravovremen i dobar odgovor na ruske sankcije bio najizravniji izazov s kojim se susreo. "Pokazali smo solidarnost prema poljoprivrednicima. Nećemo oklijevati poduzeti odgovarajuće mjere", nastavio je. Hogan je objasnio da će, kao povjerenik, obratiti pozornost na programe ruralnog razvoja i pobrinuti se da poljoprivreda ima koristi od istraživanja i inovacija, također u okviru Horizon 2020 inicijative EU. Okoliš i održivost ostat će središnje mjesto u poljoprivredi Unije.

Povjerenik je govorio i o otvaranju poslovnih mogućnosti kroz sporazume o slobodnoj trgovini. No, on je rekao da transatlantska trgovina i investicijska partnerstva (TTIP) ne bi trebali dovesti do pritiska na vlastitim proizvodnim standardima EU.

Predstavnici zelenih Hogana su optužili zbog nedorečenog stava o organskoj poljoprivredi i pitanju GMO-a, ali i ignoriranja neonikotinoida kao neuroaktivnih insekticida sličnih nikotinu te posljedicama koje njihovo korištenje ima na populacije pčela.

Posebne mjere za ostanak mladih na selu

Phil Hogan morao je odgovoriti i na niz neugodnih pitanja. Njegovi odgovori najbolje otkrivaju budućnost koja nas očekuje tijekom sljedećih nekoliko godina, kao zemlju članicu EU, visokovrijednog poljoprivrednog potencijala i bogate geografske i klimatske raznolikosti koja nam dopušta, kada se priča o uzgoju - bogat repertoar kultura.

Na pitanje zastupnice Petir o ostanku mladih na selu, Hogan je odgovorio da će se poseban trud uložiti kako bi mlade zadržali na selu te da je u planu razgovor s Europskom investicijskom bankom zbog razvijanja mjera koje će osposobiti mlade za korištenje financijskih sredstava.

Hogan je odgovorio kako unutar predviđenih politika Zajedničke poljoprivredne politike postoje različite obvezne i dobrovoljne mjere za pomoć poljoprivrednicima, a posebno je istaknuo mjere ozelenjavanja za koje se izdvaja 30% sredstava namijenjenih izravnim plaćanja za poljoprivredne prakse koje blagotvorno djeluju na klimatske promjene i okoliš.

Foto: ec.europa.eu


Tagovi

Phil Hogan Jean-Claude Juncker Strategija Fleksibilnost AGRI Kandidatura CAP Ozelenjavanje Horizon 2020 Održivost TTIP ZPP Nitratna direktiva Investicijske strategije Generacijska obnova GMO Mladi na selu Neonikotinoidi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]