Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 22.11.2018. 13:30

Hogan i Tolušić o novom ZPP-u, proračunu, projektu Slavonija i krizi sa šećerom

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorili su međuparlamentarnu konferenciju "Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede“

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 153
  • 15
  • 0

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorili su danas u Zagrebu dvodnevnu međuparlamentarnu konferenciju "Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede“ koju organiziraju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski sabor. 

"Hrvatska snažno podupire napore Europske komisije u stvaranju zakonodavnog okvira buduće Zajedničke poljoprivredne politike i želju za približavanjem te politike krajnjim korisnicima putem smanjenja procedura, birokracije i povećanja fleksibilnosti. Očekujemo da će Komisija poštivati elemente Pristupnog ugovora koji se tiču financijske omotnice i da će hrvatskim poljoprivrednicima na raspolaganju biti jednako, ako ne i više novca iz EU fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj. S povjerenikom Hoganom smo se dotakli i stanja u naše tri šećerane, ali i o Projektu Slavonija koji Vlada provodi", rekao je Tolušić nakon otvorenja, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

U budućem ZPP-u više novaca za mlade, a uvodi se i gornji limit za sve?!

Povjerenik Europske komisije Phil Hogan, pak, potvrdio je da će ispoštivati odredbe Pristupnog ugovora te da je potaknut pismom ministra te intervencijama nekolicine država u Vijeću odlučio uspostaviti Radnu skupinu na visokoj političkoj razini kako bi se adekvatno pozabavili problemima u sektoru šećera i pronalaskom rješenja stanja izazvanog ukidanjem kvota.

"Hrvatski poljoprivrednici danas primaju jedan od većih iznosa poticaja u EU, ali to je daleko manje od onoga što će primati 2019., 2020.  2021. i 2020. godine. Naši poljoprivrednici ne trebaju strahovati jer ova Vlada i ovo Ministarstvo poljoprivrede koriste sve raspoložive mehanizme da se zaštite interesi naših poljoprivrednih proizvođača i našeg ruralnog prostora", rekao je ministar na otvaranju konferencije u Hrvatskom saboru.

U raspravama o budućoj ZPP Ministarstvo poljoprivrede aktivno sudjeluje putem svojih predstavnika na radnim tijelima Vijeća EU, na kojima se iznose službene pozicije država članica. Međutim, s obzirom na važnost i sveobuhvatnost ZPP-a vrlo je važno, navode iz Ministarstva, da se u ovu tematiku uključe sve relevantne institucije, kako bismo promovirali i iskazali hrvatska stajališta.

Ne prolazi kriza: Cijena šećera na najnižoj razini u posljednjih 12 godina!

Konferencija je okupila predstavnike parlamenata svih 28 zemalja članica Europske unije koji će raspravljati o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije (ZPP) i ulozi nacionalnih parlamenata u formiranju te politike u novom programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

ZPP Zagreb Phil Hogan Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).