Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u Holandiji
  • 06.07.2022. 15:00

Holandski poljoprivrednici se ne smiruju - policija pucala na traktor, naređena istraga

Poljoprivrednici su blokirali tržne centre, što je dovelo do pražnjenja polica u marketima.

Foto: YouTube/Printscreen
  • 409
  • 79
  • 0

Protesti holandskih farmera se nastavljaju i postaju sve dramatičniji, a usmjereni su na vladine planove smanjenja emisije azotnih oksida i amonijaka. Holandska policija je jučer, 5. jula, prvi put posegla i za oružjem, a kako piše Agrarheute, pucali su na traktor. Ovakvu eskalaciju niko nije mogao očekivati.

Sinoć oko 22.40 sati policija je prvo ispalila hice upozorenja tokom protesta na autocesti A23 u blizini Heerenveena. Potom je policajac naciljao i traktor, što su potvrdili i organi reda. Navodno su traktoristi pokušavali udariti službena vozila.

Društvenim mrežama kruži nekoliko video snimaka iz različitih izvora koji prikazuju incident.

"Situacija je bila prijeteća. Ispalili smo hice upozorenja", naveli su iz policije, i dodali da je traktor pogođen, a da su trojica osumnjičenih kasnije zaustavljena i uhapšena. U sukobu niko nije povrijeđen.

Traktorista je nastavio voziti dalje prkos pucnjavi, a vozilo je imalo najmanje jednu rupu od metka. Nacionalni odjel za kriminalističku istragu sada će istražiti je li policajac na licu mjesta pravilno koristio službeno oružje. Glasnogovornik policijskog sindikata naglasio je da holandska policija ne puca često. Istaknuo je kako većina poljoprivrednika želi nenasilne proteste. Međutim, dodaje kako su među demonstrantima i neki policiji poznati akteri čiji je cilj nasilje nad vlasti.

Nastavljeni protesti

Uprkos ovom incidentu poljoprivrednici su nastavili proteste. Nezadovoljni farmeri krenuli su sa blokiranjem puteva, no sada su blokadu proširili i na distributivne centare lanaca supermarketa. Njima su se pridružili i ribari koji su čamcima blokirali luku Lauwersoog u znak protesta zbog poskupljenja goriva. Oni su noćas blokirali i logističko skladište diskonta Aldi u Drachtenu. 

Povod protesta koji traju već dvije sedmice je plan holandske vlade da do 2030. smanji nacionalne emisije azota za oko 50 posto. Čak i prema vladinim procjenama, to će značiti kraj za oko trećinu stočarskih farmi. Vlada je najavila paket podrške od 444 miliona eura kako bi pomogla sektoru da postane manji i održaviji.

Holandski farmeri na nogama - blokiraju autoputove, izlijevaju gnojnicu, pale slamu

Negodovanje poljoprivrednika izazvao je strah da će zbog mjera emisije azota ostati bez svojih poslova i imanja i da će se smanjiti broj radnika zaposlenih u poljoprivrednom sektoru. Demonstranti na pojedinim lokacijama već nekoliko noći provode ispred blokiranih centara.

Intervenisala policija

Protesti su, naime usmjereni na blokadu supermarketa i njihovih distributivnih centara kao što su Jumbo, Albert Hejin, Lidl i Boni. Policija je zamolila stanovništvo da smanji kretanje i radi od kuće zbog gužvi koje se formiraju.

Policija je intervenisala i u ponedeljak veče kako bi razbila proteste. Izrečeno je 200 kazni, a bilo je i hapšenja. Ispred distributivnog centra Lidl u Heerenveenu je upotrijebljen suzavac kako bi očistila područje i odradila deblokadu. Uhapšene su tri osobe.

Šestorica demonstranata su uhapšeni poslije deblokade distributivnog centra Albert Heijn u Zwolleu. U ponedeljak su poljoprivrednici u ranim jutarnjim satima obustavili i trajektnu uslugu za i iz Texela. To je trajalo do 9:30h.

Noć ispred supermarketa

Ispred nekoliko distributivnih centara poljoprivrednici blokiraju dostavne rute, a posljedica toga su prazne police u marketima. Granska organizacija Centralni biro za trgovinu hranom (CBL) poziva poljoprivrednike da odmah ukinu ove blokade jer time samo štete građanima Holandije. Osim što je ugrožena distribucija hrane, navode da će mnogo svježe hrane morati biti uništeno. Najizraženiji je nedostatak mliječnih proizvoda. CBL strahuje od milionskih šteta.

U Hengelu u Twenteu blokirane su bile raskrsnice, a povorka traktora koja se kretala kroz grad krenula je iz obližnjeg sela.

Razgovori i pozivi na prekid protesta

Ispred Pokrajinske uprave Noord-Holland u Harlemu na sjeveru države došlo je dvadesetak aktivista i razgovarali su s Arthurom van Dijkom, kraljevim komesarom, i Estherom Rommelom, pokrajinskim izvršnim direktorom za prirodu i pejzaž, zemljište, slijeganje i azot.

Van Dijk i Rommel istakli su da je razgovor bio prijatan, da su poljoprivrednici shvaćeni i imaju njihovu apsolutnu pažnju. Ipak, istakli su da će nastaviti s pristupom i ciljevima azota koje je odredila pokrajina Nord-Holland. Zbog spontane posjete poljoprivrednika održana je sjednica Pokrajinskog vijeća na kojoj se raspravljalo o azotnoj politici u ovoj regiji.

I organizacija LTO Holandije je pozvala poljoprivrednike da obustave blokadu distributivnih centara. Predsjednik organizacije Sjaak van der Tak je rekao kako se nada da ove akcije neće predugo trajati, jer je najviše ugroženo starije stanovništvo.

Od ponedeljka traje blokada distributivnog cent Jumbo u Nieuwegeinu. Policija je pozvala poljoprivrednike da u utorak napuste lokaciju do 12h. Poslije tog termina najavljena je akcija deblokade. Poljoprivrednici su se mirno razišli.

Grupa poljoprivrednika ušla je na područje koje pripada Natura 2000 i uništila ga. Objavljena je deklaracija koja osuđuje ovakav vandalizam. Na području Utrehta poljoprivrednici su ušli na prometnu cestu i blokiraju promet.


Tagovi

Boerenprotest Holandija Protesti poljoprivrednika Emisije azota Nizozemska


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

21

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 57,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 28,6%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,8%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,5%

Pregled ankete

Pregled ankete