Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 15.08.2018. 15:00

HPK bira najuspješnije projekte financirane mjerama iz Programa ruralnog razvoja

Hrvatska poljoprivredna komora objavila je natječaj za odabir najuspješnijih projekata financiranih mjerama iz Programa ruralnog razvoja!

Foto: Pixabay/Capri23auto
  • 331
  • 18
  • 0

Hrvatska poljoprivredna komora objavila je natječaj za odabir najuspješnijih projekata financiranih mjerama iz Programa ruralnog razvoja. Kako navode u objavi koju potpisuje predsjednik Mladen Jakopović, HPK je dobila bespovratna sredstva za provođenje projekta CAP FOR YOU  u sklopu natječaja Europske komisije "Potpora mjerama informiranja koje se odnose na zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP)“ za 2018. godinu.

Cilj projekta "CAP FOR YOU“ (AGRI-2018-2446081) je informirati poljoprivredne proizvođače i mlade o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije, o provođenju programa i njegovim mjerama te o smjernicama i načinu kako Europska komisija kreira svoju poljoprivrednu politiku.

"U narednom razdoblju izvršit će se odabir i selekcija deset najuspješnijih projekata. Projekti će se birati putem objavljenog natječaja i prema pristiglim prijavama, u suradnji s Vijećem za odabir (osnovanom u tu svrhu), odabrat će se deset najuspješnijih projekata. Komisiju će sačinjavati: predstavnik Ministarstva poljoprivrede, predstavnik neke od poljoprivrednih udruga, predstavnik akademske zajednice, predstavnik Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te predstavnik HPK", objašnjavaju. 

Kriteriji za odabir su:

  • Generacijska obnova/ zapošljavanje
  • Prijenos znanja
  • Nove temeljne usluge

Svaki od kriterija ocjenjuje se zasebno sukladno navedenim zahtjevima, a zbroj bodova dodijeljen po svakom od kriterija određuje ukupan broj bodova.

Maksimalan broj bodova je 100. Svaki kriterij donosi određeni broj bodova kako je prikazano tablicom u nastavku.

Kriterij Relativni značaj kriterija Maksimalni broj bodova
Generacijska obnova/ zapošljavanje 20% 20
Prijenos znanja  30% 30
Nove temeljne usluge 50% 50
Maksimalan broj bodova 100% 100


Odabrani će biti oni projekti koji ostvare najveći broj bodova prema definiranim kriterijima.

Izračun broja bodova treba iskazati na dvije decimale.

Da bi projekt bio prihvatljiv mora biti prijavljen u okviru jedne od sljedećih Mjera:

  • M3 – Sustavi kvalitete za poljoprivredne proizvode i hranu
  • M4 – Ulaganja u fizičku imovinu
  • M6 – Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja
  • M7 – Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima
  • M9 – Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija
  • M10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene
  • M16 – Suradnja
  • M19 – LEADER (CLLD)

Na natječaj se mogu prijaviti mikro, srednja i makro poduzeća u sektoru poljoprivredne proizvodnje: OPG-ovi, LAG-ovi, Udruge, Zadruge, Proizvođačke-organizacije i drugi subjekti koji zadovoljavaju gore navedene kriterije. Deset izabranih sudjelovat će u daljnjim medijskim promotivnim aktivnostima projekta (putem TV-a, radija, novina, društvenih mreža):

Medijska promocija pozitivnih primjera projekata financiranih mjerama iz Programa ruralnog razvoja

Cilj medijske promocije je podići razinu osviještenosti o važnosti potpore EU-a poljoprivredi i ruralnom razvoju putem ZPP-a kroz predstavljanje 10 najuspješnijih projekata provedenih kroz Mjere ruralnog razvoja. Na taj način ciljane skupine će dobiti uvid u široki spektar mogućnosti koje nudi ZPP. Medijska promocija kroz tiskovine, radio, televizija i društvene mreže.

Radionice o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici

U radionicama namijenjenim predstavnicima poljoprivrednih udruga i studentima sudjelovat će ukupno 60 predstavnika koji će biti podijeljeni u nekoliko grupa. Svaka grupa predstavljat će određene organizacije koje sudjeluju u pregovorima grupa za Civilni dijalog te će dobiti radne materijale na temelju kojih će se zalagati za određena stajališta. Teme o kojima će se raspravljati su: ekološka održivost, inovacije i digitalizacija u poljoprivrednom sektoru, budućnost modela obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva te udruživanje poljoprivrednika.

Medijski pokrivena konferencija predstavit će cjelovit pregled uspješnih primjera projekata i reportaža dviju simulacija.

Na konferenciji će sudjelovati 80 sudionika: predstavnici javnih ustanova (Ministarstvo poljoprivrede, Savjetodavna služba, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju), predstavnici akademske zajednice, predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, predstavnici poljoprivrednih udruga, studenti.

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje u promoviranju svog projekta financiranog  sredstvima Europske unije mjerama iz Programa ruralnog razvoja, ispunite tražene podatke natječaja. Podatke pošaljite najkasnije do 3. rujna 2018. na e-mail: tomislava.hodalic@komora.hr s naznakom: ZA PROJEKT ‘CAP FOR YOU’. Rezultati natječaja bit će objavljeni do 5. listopada 2018. godine na stranici Hrvatske poljoprivredne komore.

Podaci o projektu potrebni za prijavu nalaze se u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

HPK Natječaj Ruralni razvoj Najsupješniji


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]