Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komasacija
  • 21.04.2021. 14:00

HPK: Komasacija je jedini pravi pokretač privatnih investicija u Planu oporavka

Posljednja veća u Hrvatskoj zabilježena je prije tridesetak godina, a zadnji Zakon o komasaciji datira od 2015. i od tada nije učinjeno ništa.

Foto: Lucija Bencarić
  • 477
  • 296
  • 0

"Komasacija može biti posebno snažan multiplikator privatnih investicija zbog čega bi za ovu agrarnu mjeru trebalo izdvojiti daleko više novca i potaknuti ovaj proces još snažnije kako bi se kroz njega privuklo privatne ulagače i potom potaknulo nova ulaganja u gore nabrojane sektore“, poručio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.  

Plan oporavka, dodaje, odlična je prilika da se ona nakon 30 godina pokrene, ali za taj proces sadašnja izdvojena sredstva tj. 988 milijuna, od čega je za unaprjeđenje sustava za restrukturiranje poljoprivrednog zemljišta i komasaciju namijenjeno 288 milijuna kuna - su premala. 

Temelj za buduće ozbiljnije investicije

Sektor je, pojašnjava Jakopović, pogođen rascjepkanošću zemljišta i proizvođači smatraju da je hitno potrebno urediti taj sustav. Naglašavaju da treba voditi računa o politikama koje se kose s procesom okrupnjivanja, kao što je slučaj s politikom nasljeđivanja poljoprivrednog zemljišta kojom se poništavaju napori uloženi u okrupnjivanje zemljišta.

"Uspostavom sustava i postupcima komasacije doprinijet će se okrupnjavanju posjeda i racionalizaciji troškova proizvodnje, a iako je okrupnjavanje zemljišta tek početak u rješavanju mnogih problema poljoprivrede i prostora, a ne konačni cilj, potrebna su ozbiljnija sredstva koja će potaknuti ovaj proces“, napominje.  

Djelatnosti poput voća, povrća, ljekovitog bilja, prerade poljoprivrednih i nepoljoprivrednih proizvoda, smatraju iz HPK odličan su pokazatelj zapošljavanja u kratkom vremenskom roku i mogli bi kroz Plan oporavka biti daleko bolje iskorišteni, uz više novca za privatne investicije u sektoru. 

"On će u najvećoj mjeri biti temelj za buduće ozbiljnije investicije i jače tehnološko osnaživanje manjih poljoprivrednih gospodarstava koji danas gube jako puno snage, energije i novca na obrađivanje velikog broja malih parcela zemlje koje su razbacane na različite strane što im otežava posao“, smatra predsjednik HPK.

Zadnji Zakon od 2015. godine

Važnost i neophodnost komasacije, kaže, vidljiva je i iz današnje strukture poljoprivrednih površina.

Tako je prema podacima koje su prezentirali stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, u 2018. u Hrvatskoj bilo registrirano 157.394 OPG-ova, s prosječno 7,2 ha površina u 8,6 parcela prosječne veličine 0,8 ha po parceli.

Pritom su vidljive velike razlike po županijama. Površinski najveća poljoprivredna gospodarstva su u Vukovarsko-srijemskoj (18,7 ha), Osječko-baranjskoj (17,9 ) te Virovitičko-podravskoj županiji (13,2 ha). 

Nadalje, najveće prosječne također su najveće u ovim županijama, Osječko-baranjska 2,5 ha, Vukovarsko-srijemska 2,1  te Virovitičko-podravska 1,5 ha.

Ostale su s daleko nepovoljnijom strukturom te su najmanje prosječne veličine u Dubrovačko-neretvanskoj (0,2 ha) i Krapinsko-zagorskoj (0,3 ha). 

"Zbog mnogih razloga, a prvenstveno visokih troškova uređenja zemljišta, komasacija se i preporučuje za županije s manjim brojem, ali prosječno većih zemljoposjednika, dok se za ostale županije savjetuje neki drugi oblici okrupnjavanja površina i proizvodnje, kao što je dragovoljna zamjena, prodaja ili stvaranje nekih proizvođačkih oblika povezivanja, npr. proizvođačkih organizacija“, objašnjava Jakopović.

Povećane potpore ne daju učinka, mliječnom govedarstvu prednost kod dodjele zemlje?

Poznato je, prisjeća se, da je posljednja veća u Hrvatskoj zabilježena prije tridesetak godina, a zadnji Zakon o komasaciji datira od 2015. i od tada nije učinjeno ništa.

"Logično je pitanje bilo zašto se u međuvremenu nije ništa učinilo. Odnosno, je li se od nje odustalo i gdje je problem, odnosno tko je za to kriv", pita za kraj.


Tagovi

Komasacija Plan oporavka Okrupnjavanje posjeda HPK Mladen Jakopović Zakon o komasaciji


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.