Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere pomoći
  • 16.02.2022. 13:15
  • Grad Zagreb, Zagreb

HPK: Mjere pomoći vlade su dobre, ali treba snažnije podržati stočarski sektor 

U ovom je trenutku najvažnije da se proljetna sjetva završi u optimalnim rokovima te da ne dođe do smanjenog ulaganja u proizvodnju, poručili su iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Foto: R. Prusina/arhiva AK
  • 2.306
  • 347
  • 0

"Najvećim smo dijelom zadovoljni", ocjena je Hrvatske poljoprivredne komore predstavljenog paketa vladinih mjera pomoći za ublažavanje rasta cijena energenata. 

Kako navode, one su dobar način da se ublaže posljedice rasta svih troškova u poljoprivrednoj proizvodnji, ali bi, smatraju, trebalo snažnije podržati stočarski sektor koji se nalazi u najtežoj situaciji još od sredine prošle godine. 

"U ovom je trenutku najvažnije da se proljetna sjetva završi u optimalnim rokovima te da ne dođe do smanjenog ulaganja u proizvodnju, a što posljedično može dovesti do pada proizvodnje. S druge strane vjerujemo da će Vlada, uz postojeće mjere i alate koje su danas objavljene ili ranije pokrenute, osmisliti i dodatne posebice za stočarski sektor", priopćeno je iz HPK. 

Čelni čovjek Komore, Mladen Jakopović, izjavio je, pak da su mjere koje su prezentirane usmjerene najvećim dijelom prema građanima i potrošačima. Najavljeno smanjenje stope PDV-a na hranu - s 13 na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječja hrana, te na troškove u poljoprivredi (sadnice, gnojivo, pesticidi) s 25 na 5 posto, odnosno 25 na 5 posto na maslac i margarin, kaže, dobar su način da se zaštiti kupovna moć i standard potrošača.

"Ova mjera u najvećem dijelu će pomoći građanima, zbog čega još jednom apeliramo na njih da prilikom kupnje hrane još snažnije vode brigu da kupuju domaće proizvode, jer se tako može održati razina gospodarske aktivnosti. Svaka uložena kuna u kupnju uvozne hrane ide u korist stranih, a ne domaćih poljoprivrednika“, naglasio je. 

Paket kojeg je danas predstavio premijer Andrej Plenković, predviđa i potpore za poljoprivrednike i ribare, uz ostalo potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu umjetnog gnojiva, te subvencija za plavi dizel za ribare. 

Plenković najavio poseban program potpore za poljoprivrednike i ribare

O tim mjerama, napominje Jakopović, moraju detaljnije raspraviti na svom Upravnom odboru koje će se očitovati o mjerama te potom zatražiti i sastanak s ministricom poljoprivrede, a kako bi se zajednički vidjelo gdje još postoji prostor za olakšanje poslovanje.

"Vjerujem da ćemo nastaviti zajedno raditi na olakšavanju poslovanja, kako bi ovu godinu uspjeli izgurati i sanirati gubitke koji su neizostavni i sve veći“, kazao je predsjednik HPK te pozvao poljoprivredne proizvođače da unatoč problemima ne odustaju od svih agrotehnoloških mjera i obave sjetvu u optimalnim rokovima odnosno nastoje imati visoke prinose, jer cijene na globalnom tržištu su i dalje visoke i obećavaju,


Tagovi

HPK Mjere pomoći Vlada Inflacija Mladen Jakopović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]