Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skupština HPK
  • 18.06.2020. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

HPK: Naša uloga u kreiranju poljoprivredne politike važnija je nego ikada

Članovi skupštine HPK uvjereni su kako bi odluke važne za sektor bile još bolje kada bi imali 51 posto predstavnika u svim povjerenstvima Ministarstva poljoprivrede čime bi legitimnost poljoprivrednika u donošenju odluka jače došla do izražaja.

Foto: Marinko Petković
  • 140
  • 24
  • 0

Hrvatska poljoprivredna komora održala je u utorak, 16. lipnja u Zagrebu, šestu po redu izvještajnu skupštinu o radu u 2019. godini. Članovi skupštine istaknuli su kako je Komora cijelu prošlu godinu, kroz 19 strukovnih Odbora te brojne sastanke s nadležnim institucijama i na međunarodnoj razini, vršila pritisak i borila se za usvajanje i donošenje ključnih odluka kako bi se stanje u hrvatskoj poljoprivredi promijenilo i usmjerilo na jači razvoj, nove investicije te opstanak ruralnih prostora.

"Isplata poticaja do punog iznosa, označavanje i promocija proizvoda, izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, jačanje sektora kroz proizvodnju i prodaju zelene energije, samo su neki od glavnih zahtjeva koje smo iznijeli i tražili kroz 17 sastanaka s ministricom poljoprivrede. Uputili smo čak 105 konkretnih prijedloga koje smo prethodno utvrdili kroz naše odbore. HPK je pokazala svoju snagu jer su brojnih naši zahtjevi i prijedlozi usvojeni te ugrađeni u zakonska rješenja i pravilnike čime smo dokazali našu usmjerenost na zaštitu i borbu za interese hrvatskih poljoprivrednih proizvođača", izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović, navodi se u izvještaju o radu HPK za 2019. 

Zbog kriznih situacija samodostatnost hrane minimalno 70 posto

Dodao je da je nužan veći proračun za nove zahtjeve ZPP-a, uvođenje tržišno usmjerenih investicija, te isticanje zahtjeva kako bi svaka država morala imati minimalno 70 posto osiguranu samodostatnost zbog mogućih kriznih situacija, dok trgovinski ugovori ne bi smjeli dozvoliti uvoz roba ispod zadanih zelenih EU standarda. "To su samo neki od ključnih politika od kojih ne odustajemo. Pokrenuli smo inicijativu da Savjetodavna služba mora prestati biti administrativna, dok strategija "od polja do stola“ mora uzeti u obzir sva tri stupa održivosti: ekonomski, socijalni i ekološki. To je jedini način da se prepozna doprinos poljoprivrede i ruralnih područja u proizvodnji hrane i hrane za životinje, kao i biogoriva te pošumljavanja, naglasio je Jakopović. 

Članovi skupštine su podržali izvještaj za rad u 2019. godini u kojem je posebno istaknuto kako će HPK nastaviti voditi borbu za bolju poljoprivredu, a posebno je to potrebno kroz još veću komunikaciju s potrošačima i građanima o doprinosu poljoprivrednika u proizvodnji zdrave hrane i ostalih važnih usluga ekosustava od značaja za društvo.

OPG-ove treba ojačati i kroz učinkovitiju potporu dohotku

Predstavnici sektorskih Odbora HPK, skupštini su podnijeli izvještaje o radu, pri čemu je istaknuto kako će Komora nastaviti politiku okupljanja svih udruženja poljoprivrednika i artikuliranju svih zahtjeva kroz osnivanje novih Odbora po uzoru na krovno udruženje europskih poljoprivrednika Copa Cogeca. Članovi skupštine uvjereni su kako bi odluke važne za poljoprivredu bile još bolje kada bi predstavnici HPK imali 51 posto predstavnika u svim povjerenstvima Ministarstva poljoprivrede čime bi legitimnost poljoprivrednika u donošenju odluka jače došla do izražaja.

Državni tajnik Zdravko Tušek je odgovarao na brojna pitanje predstavnika HPK vezano za novu strategiju te istaknuo da će, nakon prezentacije strategije, krenuti izrada akcijskog plana u koji Ministarstvo želi ugraditi i prijedloge komore.

"OPG-ovi ostaju strateška odrednica hrvatske poljoprivrede, ali ih treba ojačati, a jedna od mjera bit će učinkovitija i pravednija raspodjela izravnih plaćanja potpora dohotku. Kapitalne potpore, nove tehnologije svima, ali potpore dohotku trebaju više malima i osjetljivima, koji su uistinu poljoprivrednici. Jedan od ključnih ciljeva strategije je udvostručenje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje sa sadašnjih 17 milijardi kuna u idućih deset godina#, naglasio je Tušek.


Fotoprilog


Tagovi

HPK Skupština Mladen Jakopović


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.