Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Copa Cogeca
  • 29.04.2014. 11:00

HPK primljena u punopravno članstvo Copa-Cogece

Od travnja 2014., Hrvatska poljoprivredna komora će svojim punopravnim članstvom u Copa-Cogeci imati pravo sudjelovanja u kreiranju zajedničke poljoprivredne politike EU!

Foto: radio-djakovo.hr
  • 298
  • 50
  • 0

Hrvatska poljoprivredna komora 25.4.2014. primljena je u punopravno članstvo Copa-Cogece. Sastanku su prisustvovali predsjednik HPK g. Mato Brlošić i članica Nadzornog odbora HPK dr. sc. Melita Žunić Zvizdić dr. vet. Od danas punopravnim članstvom HPK u Copa-Cogeci, poljoprivrednim proizvođačima omogućuje se:

  • sudjelovanje na sastancima Radnih tijela, politike i koordinacije odbora Copa-Cogece,
  • preispitivanje svih relevantnih pitanja i sudjelovanje u kreiranju zajedničke poljoprivredne politike EU,
  • pravo glasovanja te mogućnost postavljanja izaslanika HPK za izabranu poziciju (uključujući predsjedavanje u Radnim tijelima i Predsjedništvu Copa-Cogece),
  • sudjelovanje u sklopu delegacije Copa-Cogece na sastancima savjetodavnih grupa koje organizira Europska komisija,
  • zastupanje interesa europskog poljoprivrednog sektora u cjelini pred Komisijom i drugim institucijama EU,
  • pronalaženje rješenja koja su u zajedničkom interesu država članica,
  • održavanje i razvijanje kontakata s institucijama EU i svim drugim organizacijama i socijalnim partnerima na razini EU,
  • promoviranje uloge zadruga i njihovih članova,
  • umreženje i povezanost sa drugim vodećim poljoprivrednim organizacijama zemalja članica EU.

Copa (European Agricultural Union) je europsko udruženje poljoprivrednih proizvođača koje se sastoji od 60 organizacija iz zemalja EU i 36 partnerskih organizacija iz drugih europskih zemalja kao što su Island, Norveška, Švicarska i Turska. Cogeca (General Committee for Agricultural Cooperation in the European Union, danas General Confederation of Agricultural Cooperatives in the European Union) europsko je udruženje poljoprivrednih zadruga u koje se ubraja 35 punopravnih članica, 4 pridružene članice i 36 članica partnera.

Ciljevi udruženja Copa-Cogeca prvenstveno se odnose na zastupanje interesa europskog poljoprivrednog sektora u cjelini pred Europskom Komisijom i drugim institucijama EU, preko sudjelovanja u kreiranju i preispitivanju svih relevantnih pitanja zajedničke poljoprivredne politike EU, nalaženju rješenja koja su u zajedničkom interesu, održavanju i razvijanju kontakata s institucijama EU i svim drugim organizacijama i socijalnim partnerima na razini EU, promoviranju uloge zadruga i njihovih članova, te jačanju međunarodnih odnosa.

Copa Cogeca i europske institucije

Predsjedništvo Cope redovito se sastaje s Povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, kako bi razgovarali o općem razvoju Zajedničke poljoprivredne politike, situaciji na tržištu i konkretnim pitanjima od posebnog značaja (poput vanjsko-trgovinskih odnosa Europske unije).

Tu su i Vijeće ministara, Europski parlament, Europski gospodarski i socijalni odbor i Odbor regija. Copa može komunicirati s Vijećem izravno i neizravno. Izravna predstavljanja sastoje se u prijenosu stavova Cope na upitnu temu, a povremeno i na sastancima s Predsjednikom Vijeća ili čitavog Vijeća. Neizravna predstavljanja su češća - ona se sastoje od kontakta između članica organizacija Cope i nacionalnih ministara ili njihovog osoblja na nacionalnoj razini. Ti kontakti se temelje na zajedničkim pozicijama širom EU ostvarenih u Copa.

Redoviti kontakti između Cope i Europskog parlamenta, a posebno s članovima Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj i političkim skupinama. Kontakt između Cope i Europskog Ekonomskog i Socijalnog Odbora (EESC) je osobito razvijen, jer predstavnici organizacija članica Copa su članovi EESC-a.

Europski društveno-ekonomski partneri i Europsko civilno društvo

Tajništvo Cope, njihove članice organizacije i njihovi članovi aktivno održavaju kontakt sa drugim društveno-ekonomskim i predstavnicima civilnog društva koji su izravno i neizravno vezani za poljoprivredni sektor. Sastanci mogu biti u obliku bilateralnih kontakta, sudjelovanjem na Glavnim Skupštinama, te službeni ili neformalni sastanci. Copa uživa privilegirane odnose s mnogim organizacijama izvan granica Europske unije. Cilj odnosa je jačanje dijaloga sa svim akterima koji su relevantni za Europsku poljoprivredu.

Foto: radio-djakovo.hr


Tagovi

Copa-Cogeca ZPP Poljoprivredni sektor EU European Agricultural Union Europska komisija za poljoprivredu Ruralni razvoj Europske institucije EESC Europsko civilno društvo Zadruge General Confederation of Agricultural Cooperatives in the Eu Umrež


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]