Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Waldpass
  • 17.10.2021. 09:45

Hrvatska inovacija Waldpass sprječava nalet divljači na vozila

Riječ je o uređaju koji se postavlja na registracijsku pločicu vozila, a čija infracrvena svjetlost odvraća divljač od ceste, rečeno je na nedavnom predstavljanju.

Foto: Depositphotos/ tang90246
  • 402
  • 83
  • 0

Tvrtka Waldpass javnosti je predstavila rješenje, mogli bismo reći jedinstveno tako u svijetu, kojim se sprječava sudar vozila s divljači. 

Riječ je o uređaju koji se postavlja na registracijsku pločicu vozila, a čija infracrvena svjetlost tjera divljač od automobila, čime se sprječava nalet vozila na životinju. 

Prvi put predstavljen je 4. listopada ove godine kada se ujedno obilježava Međunarodni dan zaštite životinja. 

"Kroz razvoj smo tražili rješenje koje nema štetnih utjecaja na ljude i životinje, ali koje na divljač ima odgovarajući odbojni efekt. Tijekom naših istraživanja pokazalo se da je utjecaj infracrvene svjetlosti na životinje bio iznad očekivanja. Ovim proizvodom umanjuje se i ukupni utjecaj društva na okoliš", rekao je na konferenciji za medije inovator i direktor tvrtke Marko Borošak

Odvraća životinje od ceste 

Tehnologija je zasnovana na patetnoj prijavi, odašilje svjetlost blisko infracrvenog spektra prema šumi i tako odvraća životinje od ceste.

"Integrirani GPS brzinomjer osigurava optimalno uključivanje i rad uređaja. Vodootporni i robusni dizajn izdržat će sve vremenske uvjete i sva stanja na cesti", stoji na njihovoj službenoj stranici. 

Ideja je da na cestama dovoljan broj vozila ima građen ovakav uređaj, pa bi se time modificiralo ponašanje životinja. 

"Waldpass ima povećani učinak kada ga koristi više vozača na određenom dijelu ceste tako što su zrake usmjerene prema šumovitom području. Također, za bolji efekt odvraćanja moguće je instalirati dva odvojena sustava, jedan na prednjem i jedan na stražnjem dijelu vozila", ističu. 

Za instalaciju i njegovu upotrebu nije potrebno računalo kao ni internetska veza. Uređaj radi neovisno nakon što ga ispravno instalirate prateći dijagram za instalaciju.

Uređaj se postavlja na registracijsku oznaku vozila (foto: Facebook/ Waldpass)

Cijena uređaja je 660 eura, dostava je moguća po cijeloj Europskoj uniji, a jamstveni rok je dvije godine.


Tagovi

Waldpass Uređaj za odvraćanje divljači Infracrvena svjetlost Ana Trepšić Marko Borošak


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]