Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 29.03.2015. 13:00

Hrvatska mora biti slobodna od GMO-a

Početkom ove godine Europski je parlament donio novu Direktivu kojom se "navodno" daje pravo državama članicama da samostalno odlučuju o tome hoće li dopustiti sjetvu GM sjemena na svom području.

  • 267
  • 54
  • 0

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir danas je u sklopu programa 12. Mediteranskog sajma zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva koji se od 26. do 29. ožujka 2015. održava u Dubrovniku, održala predavanje na temu Alpe-Adria - regija bez GMO-a.

Nazočne je upoznala sa svojim aktivnostima koje su dovele do toga da su se sve županije u Republici Hrvatskoj proglasile slobodnima od GMO-a te o inicijativi za proglašenje regije Alpe-Adria područjem slobodnim od GMO-a.

"Kao što često govorim, vjetar i pčele ne poznaju državne granice. Ako hoćemo sigurnost, tada moramo djelovati zajedno s našim europskim partnerima i prijateljima. Baš zato sam tijekom svojega saborskog mandata kao predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskoga sabora započela i inicijativu o proglašenju regije Alpe-Adria područjem slobodnim od GMO-a.

Nažalost ta inicijativa tada u Hrvatskom saboru nije dobila potrebnu političku podršku kako bi bila izglasana na plenarnoj sjednici, jer smo bili na kraju mandata, a slijedeća politička garnitura nikada više to nije stavila na dnevni red" rekla je Petir.

Nakon što je na temelju 43.000 preferencijalnih glasova hrvatskih građana izabrana u Europski parlament, Marijana Petir je formalizirala tu inicijativu te ju je u listopadu 2014. uputila zastupnicima Europskog parlamenta iz država regije Alpe-Adria koju čine Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Austrija i Italija. Dosad je za nju dobila podršku svih slovenskih zastupnika, većine hrvatskih i mađarskih te zastupnika iz Austrije i Italije kao i predstavnika zastupljenih parlamentarnih skupina, što je, kako je zaključila, dobar znak, budući da to pitanje nije vezano uz stranačku politiku već je to pitanje osobnog morala i savjesti.

Uvjetovano pravo odabira

U nastavku izlaganja Petir je upozorila na to da je početkom ove godine Europski parlament donio novu Direktivu kojom se "navodno" daje pravo državama članicama da samostalno odlučuju o tome hoće li dopustiti sjetvu GM sjemena na svom državnom području.

Međutim, kako je pojasnila, ta Direktiva nije u potpunosti zaštitila pravo država članica, njihovih regija i lokalne uprave na potpuno samostalan i neovisan politički izbor, već se to pravo uvjetuje.

Uz to, državi članici, oduzima se pravo potpunog upravljanja rizikom, uvjetujući je da ograničava uvođenje GMO-a samo na osnovi argumenata, odnosno političke odluke koje Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) nije odobrila. Na taj način, u slučaju da nešto pođe po zlu, sve troškove sanacije štete u okolišu, snosi poljoprivrednik koji je koristio odobrenu GM sortu ili troškove uklanjanja štete snosi država. Niti štetu snosi proizvođač GM-a tj. multinacionalna ,niti onaj koji provodi procjenu rizika (EU putem EFSA-e).

Štete od GMO-a su nepredvidive

"Prijetnja GMO-a nije imaginarna prijetnja kojom se bave isključivo eko-aktivisti. GMO sa sobom donosi cijeli niz pitanja koje je potrebno sagledati prije donašanja ozbiljne odluke. Jednom kad se odluka donese, nema povratka. Ponašanje GMO-a u okolišu ne može se predvidjeti u svim segmentima kompleksnosti interakcije s drugim čimbenicima u okolišu.

Pojedini zaštitni mehanizmi ne moraju funkcionirati u svakom okolišu na jednaki način. Sam postupak odobravanja GMO sjemena je dugačak i kompleksan, a štete od uvođenja GMO-a u okoliš, zajedno sa svim popratnim agrotehničkim sredstvima i mjerama, po biološku raznolikost i konvencionalnu te posebno ekološku poljoprivredu, nisu predvidive", istaknula je Petir.

U zaključnom dijelu izlaganja kazala je da, u skladu s najavama povjerenika za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenisa Andriukaitisa, uskoro očekuje raspravu o novom propisu vezanom uz GMO, restriktivnijem od nedavno donesenog i to upravo u dijelu koji državama članicama daje slobodu odlučivanja.

GMO free politika

"Na nama je da na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini inzistiramo na GMO free politici te da učinimo sve što je u našoj moći da naši susjedi prepoznaju prednosti takve politike i da je provode. I dalje ću se zauzimati da u kontekstu uporabe i ispuštanja živih genetski modificiranih organizama u okoliš, javne politike lokalnih i regionalnih vlasti moraju biti uvažavane. Sloboda odlučivanja na lokalnoj i regionalnoj razini proizlazi iz njihove nadležnosti, a sukladno unutarnjem uređenju država članica, kao i opredijeljenost preko 150 regija te preko 4.500 jedinica lokalne uprave u Europi, koje su se proglasile slobodnima od GMO ili opredijelile da takve postanu", rekla je Petir.


Tagovi

Regija Alpe-Adria Marijana Petir GMO Mediteranski sajam zdrave prehrane Ljekovitoga bilja i zelenoga poduzetništva Dubrovnik Regija bez GMO-a Odbor za zaštitu okoliša Hrvatskoga sabora Politička garnitura Europski parlament Hrvatska Slovenija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]