Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratna kriza
  • 02.03.2022. 11:25

Hrvatska nema razloga za brigu oko eventualne nestašice pšenice?

Zalihe su dostatne, čulo se na sastanku čelnika Ministarstva poljoprivrede s predstavnicima ratarskog i stočarskog sektora. No, zabrinutost postoji, a pred nama je važna i izazovna sjetva.

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 482
  • 164
  • 0

Rast cijena gnojiva, energenata i trenutna kriza u Ukrajini, koji stvaraju poremećaje u prehrambenim sustavima na cijelom svjetskom tržištu, bila su tema jučer održanog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako navodi Ministarstvo u priopćenju, predstavnici proizvođača ratarskog sektora su istaknuli raspoloživost trenutnih zaliha te su se svi poduzetnici složili kako su u ovom trenutku zalihe dostatne i kako nema razloga za brigu oko eventualne nestašice pšenice.

Naime, Ukrajina je peti najveći svjetski izvoznik pšenice, kao i najveći svjetski izvoznik sjemenskih ulja te su se svi dionici sastanka složili kako nas kao posljedica trenutne krize u toj zemlji očekuje posebno važna i izazovna proljetna sjetva te da je ratarstvo važan faktor u opstojnosti svi ostalih poljoprivrednih proizvodnji.

Rat u Ukrajini donosi dodatne probleme hrvatskoj poljoprivredi - što nam je činiti?

Također, na sastanku se razgovaralo i o očekivanjima od proljetne, ali i jesenske sjetve, posljedicama rasta cijena plina i mineralnih gnojiva s kojima se susreću.

I brojni predstavnici mesne industrije izrazili su bojazan zbog niza aktualnih izaziva koji se u velikoj mjeri održavaju na sektor stočarstva.

Program pomoći vrijedan 250 milijuna kuna

Ministrica Marija Vučković je istaknula kako, uz zajedničku zabrinutost zbog tržišnih poremećaja, pozitivnim smatra daljnji interes za investicijskim ciklusom koji je započeo natječajem za ulaganja u reprocentre, a nastavio se ulaganjima u tovilišta te kako je tijekom 2021. godine Hrvatska uspjela notificirati velik broj mjera pred Europskom komisijom, a takav rad nastavit će i dalje s ciljem iznalaženja rješenja u ovim specifičnim okolnostima.

U pripremi su programi pomoći za poljoprivrednike i ribare, vrijedni 250 milijuna kuna, a Vlada RH je sredinom veljače predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata koji uključuje smanjivanje PDV-a na hranu i na poljoprivredne inpute i to na 5 posto.

S postojeće stope od 13 posto na svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, troškove u poljoprivredi – sadnice, gnojivo, pesticide – stopa će se spustiti na najnižu stopu PDV-a od 5 posto. Dodatno, smanjit će se i na maslac i margarin, s trenutnih 25 na 5 posto.

Inače, na sastanku su osim ministrice prisustvovali državni tajnik Tugomir Majdak, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić i predstavnici ključnih hrvatskih tvrtki u sektoru ratarstva. Isti dan nastavili su se sektorski dijalozi i s predstavnicima stočarstva te mesne industrije, na kojem su uz ministricu sudjelovali i državni tajnik Zdravko Tušek te ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać.  


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Sastanak Ukrajina Mjere pomoći Sjetva Cijene repromaterijala


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]