Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralne inovatorice
  • 27.02.2023. 16:30

Hrvatske poljoprivrednice u EU projektu koji će osnažiti položaj žena na selu

Projekt je financiran u sklopu programa Obzor Europa, "Grass Ceiling”, a usmjeren je na poticanje inovacija koje vode žene u ruralnim područjima i poljoprivredi. Partneri iz Hrvatske su HPK i Agronomski fakultet.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 521
  • 108
  • 0

Hrvatska poljoprivredna komora i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, kao partneri iz Hrvatske, zajednički sudjeluju u novom europskom projektu koji ima za cilj osnažiti žene na selu i povećati broj socio-ekoloških inovacija koje vode žene u poljoprivredi, ruralnom gospodarstvu i ruralnim zajednicama, priopćili su iz HPK.

Kako pojašnjavaju, novi projekt uspostavit će tzv. living lab-ove, žive laboratorije te obučiti 72 ruralne inovatorice, a ujedno uspostaviti sustav umreženog učenja i inovacija. Riječ je o devet takvih laboratorija u Irskoj, Hrvatskoj, Italiji, Litvi, Nizozemskoj, Norveškoj, Škotskoj, Španjolskoj i Švedskoj i svaki će obučavati između šest i osam žena. 

Putem njih će istraživači analizirati trenutni položaj žena u pogledu trendova u europskoj poljoprivredi i ruralnim područjima uključenih zemalja, shvatiti što pokreće i omogućava inovacije koje one vode, te uvidjeti prepreke na koje nailaze i osmisliti potporu koju je potrebno razviti na razini država članica i EU.

"Žene inovatorice iz ruralnih ili poljoprivrednih organizacija bit će suvoditeljice za svaki laboratorij, a lokalni dionici iz javnog i civilnog sektora pridružit će se projektu u Hrvatskoj", navode iz HPK. 

Profesorica Sally Shortall, koordinatorica projekta, naglasila je da će raditi diljem Europe s vodećim inovatoricama kako bi zabilježili i podijelili ključne elemente njihovog uspjeha, s ciljem povećanja lokalnog utjecaja žena u ruralnim i poljoprivrednim zajednicama.

"Projekt će raditi zajedno s muškarcima i ženama na izgradnji pozitivnog i snažnijeg okruženja za socioekonomski i zeleni rast”, istaknula je. 

Inače, projekt financiran u sklopu programa Obzor Europa, "Grass Ceiling”, započeo je u siječnju 2023. i trajat će do prosinca 2025., a vrijedan je 2,8 milijuna eura. Vodi ga South East Technological University (SETU-Ireland), a okuplja 25 partnera iz cijele Europe.

"Razvit će forum na kojem žene mogu pokretati socioekološku tranziciju, odnosno poticat će ih se da razvijaju inovacije kao odgovor na socioekološke izazove i tako jačaju otpornost ruralnih područja", dodaju iz Komore napominjući da je ovo ključno za postizanje ciljeva UN-a o ravnopravnosti spolova, realizaciju strategije EU-a o rodnoj ravnopravnosti i postizanje ciljeva Zelenog plana, Strategije "od polja do stola“, dugoročne vizije za ruralna područja i europskog stupa socijalnih prava.


Tagovi

Žene inovatorice Ruralne inovatorice Osnaživanje žena Projekt Living lab Grass Ceiling


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]