Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna politika
  • 16.08.2013.

HSS poziva Jakovinu da zaštiti poljoprivrednike

Ministarstvo poljoprivrede i Vlada pozvani da ne prekidaju komunikaciju sa prosvjednicima

  • 595
  • 29
  • 0

Hrvatska seljačka stranka (HSS) pozvala je ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da poduzme mjere za zaštitu hrvatskih poljoprivrednika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a tako i za dugoročno očuvanje domaće proizvodnje hrane. Također predlažu da ministar ne prekida suradnju s prosvjednicima, te da zajednički pokušaju pronaći izlaz iz ove teške situacije.

HSS također upozorava Vladu s činjenicom da veliki broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ima problema sa kreditnom zaduženošću, te pozivaju Vladu i Jakovinu da povuku poteze za očuvanje seljačkih gospodarstava te da s bankama nađu model za reprogramiranje i refinanciranje kredita.

Jedan od prijedloga je i smanje stope PDV-a na hranu kako bi se barem djelomično sačuvala domaća proizvodnja i poboljšala socijalna situacija svih građana, a od ministra Tihomira Jakovine traži da poljoprivrednicima ponudi modele nadoknade neisplaćenih poticaja kroz pripremu jesenske sjetve i kroz nabavu repromaterijala. Od ministra se traži i da hitno pokrene aktivnosti na udruživanju poljoprivrednika kako bi se što bolje pripremili za povlačenje novca iz proračuna EU.

Od Ministarstva poljoprivrede i Tihomira Jakovine traži se i da se prikažu sve isplaćene potpore u poljoprivredi za ovu godinu, i to odmah preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, kako bi svi građani imali pravo znati tko je i u kojoj mjeri korisnik proračunskih sredstava u sektoru poljoprivrede.

Izjavom premijera Zorana Milanovića da se "već ove, ali i sljedeće godine otvara 'europska omotnica. Poljoprivrednicima će biti bolje nego do sada, njihov status bit će sve bliži njihovim kolegama iz drugih zemalja EU-a", predstavnici HSS-a su iznenađeni.

Iz HSS-a dodaju kako je rebalansom potrebno pronaći sredstva za isplatu izravnih plaćanja poljoprivrednicima u iznosu od 800 milijuna kuna.

U HSS-u ističu "Ove godine je hrvatskim proizvođačima hrane za potporu dohotku isplaćeno samo 1,7 milijarda kuna što je za 800 milijuna kuna ili 33 posto manje od zakonom omogućenog iznosa (omotnice) odnosno za 43 posto manje od ispregovaranog iznosa".


Tagovi

Tihomir Jakovina HSS Potpore Domaća proizvodnja Izravna plaćanja Zoran Milanović PDV na hranu

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]