Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevara
  • 24.11.2021. 18:00
  • Poljska

Htio kupiti bager pa izgubio više od 23 tisuće eura

Kada je kupac otišao u sjedište tvrtke po kupljeni stroj, situacija se zakomplicirala. Ispostavilo se da ondje nitko nije informiran o bilo kakvom dogovoru te da bagere nisu stavili na prodaju. 

Foto: Depositphotos/Aleksmfoto (ilustracija)
  • 208
  • 11
  • 0

Da su prevare prilikom kupnje polovnih poljoprivrednih strojeva i opreme na internetu i dalje prisutne, dokazuje i posljednji primjer iz Poljske. Naime, 25-godišnjak iz okolice grada Opole na jugu zemlje je na internetskom oglasniku pronašao primamljivu ponudu za bager. 

Kako izvještava farmer.pl, objava mu se činila pouzdanom jer je prodavatelj bio poznati proizvođač građevinskih strojeva. Odlučio ih je kontaktirati na broj telefona iz oglasa te dogovorio kupnju. Navodni predstavnik tvrtke poslao mu je i dodatne fotografije bagera pa čak i njegov serijski broj.

Mladić se odlučio na kupovinu i na naznačeni račun prebacio cijeli iznos od 110 tisuća poljskih zlota, što je preko 23.300 eura. Nakon toga je otišao u sjedište tvrtke po kupljeni stroj, a onda se situacija zakomplicirala. Ispostavilo se da ondje nitko nije informiran o bilo kakvom dogovoru te da bagere nisu stavili na prodaju. 

Pozvali su policiju koja je potom utvrdila da je riječ o prevari, odnosno da se netko lažno predstavlja kao zastupnik proizvođača. Ustanovljeno je da tvrtka nije nikada zaprimila bilo kakvu narudžbu za bager niti novac od kupca koji ga je htio kupiti.

Prevareni mladić je podnio prijavu, a policija traga za prevarantom koji vreba na internet servisima.

Kako izbjeći prevare?

Kada je u pitanju kupnja putem interneta opreza nikad dosta. Zato valja sve dobro provjeriti čak i one najsitnije detalje i ne brzati s odlukama koje bi mogle biti kobne.

Često se na web-u mogu naći lažne stranice kao i lažni profili prodavatelja koji kradu tuđe fotografije kako bi im oglasi izgledali što uvjerljivije. Ako primijetite čudnu adresu ili broj telefona, lako moguće da je u pitanju prijevara.

Također, takvi oglasi bivaju cjenovno atraktivni, a cijena niža za 20-ak posto, kako ne bi bili preočiti. Prodavatelji traže uplatu unaprijed, a ako uđete u komunikaciju s njima, često ju preusmjere na drugu osobu.

Obično koriste strana imena, a jezik na kojemu je napisan oglas kao i komunikacija je prilično loša jer su rezultat automatskog prijevoda online servisa.

Za kraj valja upozoriti da nepoznatima ništa ne treba plaćati unaprijed. A više o ovoj temi pročitajte na ovom linku.


Tagovi

Prevara Poljska Kupnja Internet oglasi Bager


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete