Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć OPG-ima
  • 08.05.2020. 22:50
  • Grad Zagreb, Zagreb

H.U.P. i Glas poduzetnika: Fond za pomoć OPG-ovima spasio bi 20.000 radnih mjesta

Neke države EU, poput Austrije već su osnovale ovakve fondove, pa ne vidimo razloga zašto to ne bi napravila i Hrvatska, čulo se na konferenciji za novinare.

Foto: Marinko Petković
  • 320
  • 38
  • 0

Incijativu za osnivanje Fonda za pomoć OPG-ovima koja bi spasila 20.000 radnih mjesta u poljoprivredi, ali i prerađivačkoj industriji Hrvatske, predstavili su Tihomir Jaić u ime Stožera za pomoć OPG-ovima te Hrvatske udruge poljoprivrednika, Hrvoje Bujas u ime Udruge Glas poduzetnika i poduzetnik u IT-u Dražen Oreščanin, u petak na konferenciji za novinare na zagrebačkoj tržnici Dolac.

"OPG-ovi i ostali subjekti koji se bave poljoprivredom susreću se s velikim i različitim problemom od ugostitelja i ostalih industrijskih grana koje su pogođene krizom. Poljoprivrednicima je trošak bruto plaće možda 15 posto ukupnih troškova koje imaju tijekom krize, a ostalih 85 posto su za hranu životinja, za repromaterijal i drugi materijalni troškovi", rekao je Jaić. 

Austrija osnovala sličan fond

Prema njegovim riječima, poljoprivrednici su uložili u proizvodnju još prošle godine, a ove su očekivali dobit i povrat uloženog. Najveći dio proizvoda mora se prodati u roku kraćem od mjesec dana i jako je teško skladištiti dio robe zbog njezine svježine ili sezonalnosti: cvijeće, povrće, meso, janjci, tovljenici, svježe mlijeko i drugi proizvodi.

"Poljoprivrednici se također susreću s problemom poskupljenja repromaterijala budući da su poljoprivredne apoteke podigle cijene i na taj način iskoristile zatvorenost granica i teže kretanje zbog propusnica. Također, susreli su se i susreću s problemom radne snage koje nema. Primjerice, uvozili su radnike za branje jagoda iz BiH, a sad će biti prisiljeni skuplje plaćati i teže dolaziti do radnika. Zbog navedenih razloga predlažemo osnivanje fonda za pomoć OPG-ima po uzoru na neke europske zemlje', istaknuo je Jaić.

Kako se čulo, ovaj zahtjev su uputili Ministarstvu poljoprivrede prije mjesec dana, a odgovor koji su dobili je bio da 'nema novaca'. U međuvremenu je Europska komisija (EK) donijela nove preporuke i omogućila preraspodjelu novca iz europskog Poljoprivrednog fonda za Ruralni razvoj (EAFRD) za pomoć poljoprivrednicima za štetu uzrokovanu korona krizom. 'Neke države EU, poput Austrije, već su osnovale ovakve fondove, pa ne vidimo razloga zašto to ne bi napravila i Hrvatska, jer na taj način bi pomogla poljoprivrednicima a bez ikakvog troška u proračunu', istaknuo je on.

Kriza ugrozila opstanak oko 10.000 OPG-ova

Predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika je kazao da je prema njihovim procjenama, krizom ugrožen opstanak oko 10.000 OPG-ova i oko 20.000 radnih mjesta. 

Akti EK koji se odnose na navedene izmjene pravila koji omogućavaju korištenje EU sredstava su poznati, a kriteriji su sljedeći za gospodarstva: Vlasništvo gospodarstva mora biti pothvat s punim radnim vremenom, čija ekonomska vrijednost gospodarstva ne prelazi 150.000 EUR. Godišnji neto prihod ne smije biti veći od 550.000 EUR. Potrebno je dokazati pad prodaje od najmanje 30 posto u odnosu na referentni mjesec prethodne godine ili postoje dokazi o povećanju troškova za vanjske zaposlenike od najmanje 20 posto u odnosu na referentni mjesec prethodne godine. Nadalje, porast cijena repromaterijala, hrane životinja, lijekova i sl. za 20 posto.

Svaki subjekt koji bi ispunio navedene uvjete dobio bi do 10.000 eura jednokratne pomoći i to za gospodarstva do 50.000 eura ekonomske vrijednosti - 3.500 eura,  gospodarstva do 100.000 eura ekonomske vrijednosti – 7.000 eura, gospodarstva do 150.000 eura ekonomske vrijednosti – 10.000 eura.

Pšenica će postati zlato

Stožer i Odbor za poljoprivredu Udruge Glas poduzetnika smatra da bi u podršku takvog fonda trebale biti uključene i male i srednje tvrtke te obrti koje se bave prehrambenom industrijom, poput sirana, pivovara, uzgajališta riba i školjki i sličnih. Ovisno o veličini tvrtke ili obrta, potpora za tvrtke bi se trebala kretati do iznosa od 50.000 eura. Pomoć za OPG-ove, obrte i tvrtke iz prehrambene industrije iz ovog Fonda bi bila jednokratna, a ako preostane sredstava, ona bi se isplatila najugroženijim skupinama naredni mjesece.

Bujas je istaknuo da država mora hitno aktivirati pola milijuna hektara zemljišta u svom vlasništvu od ukupno čak oko milijun neobrađenih i zapuštenih hektara u Lijepoj našoj. 'To je nedopustivo u bilo kojoj zemlji, a pogotovo u Hrvatskoj jer smo jako veliki uvoznici hrane koje neće biti dovoljno, ako se nastavi ova velika kriza jer druge zemlje zatvaraju granice, a pšenica će postati žuto zlato', zaključio je Bujas.      


Tagovi

H.U.P. Glas poduzetnika Tihomir Jaić Hrvoje Bujas Fond za pomoć OPG-ima


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić