Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene mlijeka
  • 08.08.2015. 10:10

I britanski farmeri udarili na trgovce!

Europa se budi. Najveći pad globalnih cijena mlijeka dosad natjerao je, poslije Francuza, Britance i Irce u prosvjed protiv trgovačkih lanaca.

  • 66
  • 3
  • 0

Tržište mlijeka daleko je od oporavka, nakon što su globalne cijene pale na najniže grane dosad. Prosječne cijene na globalnom tržištu mliječnih proizvoda (Global Dairy Trade, GTD) koje određuje standarde za ostala svjetska tržišta, pale su za 9.3%, na $1,815/t (£1,160/t) u utorak, 4. kolovoza 2015.

Najveći pad globalnih cijena mlijeka dosad

Cijene maslaca, mlijeka u prahu i ostalih mliječnih prerađevina najniže su u zadnjih sedam godina. Dvije trećine vrijednosti mlijeka, od veljače 2014. odnijela je slaba potražnja iz Kine te povećane zalihe mlijeka. Dramatične reakcije mljekara dolaze i iz Novog Zelanda, gdje na proizvođače direktno utječe situacija na globalnom mliječnom tržištu (GDT).

Ima li mlijeko budućnost?, parole su ispisane na transparentima razočaranih proizvođača.

Time je potaknut i najnoviji val prosvjeda u Velikoj Britaniji. Uslijed zabrinutosti oko najnižih cijena mlijeka u povijesti proizvodnje te pada cijena mesa, i britanski su farmeri odlučili iskazati nezadovoljstvo EU mljekarskom politikom. Mirni prosvjedi odvijali su se na istim mjestima kao i oni francuski, ali su nešto manjeg intenziteta. U trgovačkim lancima, distribucijskim centrima za mlijeko, pa čak i na plažama, poljoprivrednici su traktorima i transparentima odlučili pokazati da je stanje postalo neizdrživo.

Na stotine je farmera tako svoje nezadovoljstvo usmjerilo na trgovačke lance Morrisons, Asda, Alsi i Lidl, koji za razliku od Sainsbury-a i Tesca, ne pokrivaju troškove proizvodnje ponuđenim otkupnim cijenama. U Morrisons-u su odlučni u tome da ne pregovaraju s proizvođačima sve dok prosvjedi traju.

Cijena litre mlijeka manja od troška proizvodnje

Val prosvjeda zahvatio Europu!

Očajni farmeri kažu da su ih neisplative cijene otkupa dovele do ruba siromaštva i financijske propasti, a mnogi od njih sada primaju 10 penija manje nego što ih košta proizvodnja jedne litre mlijeka. U Velikoj Britaniji prosvjedi su kulminirali ulaskom farmera u trgovačke lance i pražnjenjem polica punih mlijeka. Pritom su mlijeko čak i kupovali, dok su ga neki odlučili baciti na izlasku.

Arla, najveća britanska tvrtka za preradu mliječnih proizvoda koja mlijeko otkupljuje od brojnih kooperanata, najavila je smanjenje cijene od 0.8 penija po litri, što znači da će sada plaćati tek 23.01 penija po litri domaćim proizvođačima - iako proizvodnja jedne litre košta između 30 i 32 penija. Mnogi su manji proizvođači prisiljeni na zatvaranje farmi.

Prosvjeduju i u Irskoj

U sjevernoj Irskoj, cijena mlijeka je pala na 19 penija po litri, a prosvjedi su aktualni i u toj zemlji. Statistike pokazuju da je prosječna cijena po litri u svibnju bila 24.06 penija, što je pad od 25.4% s obzirom na svibanj prošle godine. U Irskoj je pad bio još i veći (21 peni), za 32.1% u usporedbi s istim mjesecom prošle godine.

Darren Blackhurst, predsjednik komercijale Morrisons grupe rekao je kako se globalna potražnja uvelike smanjila i tako povećala viškove britanskog mlijeka, stvarajući tako teške uvjete za mnoge proizvođače. Cijene su pale i uslijed ukidanja kvota za mlijeko u travnju. "Neće biti dodatnih smanjenja cijene", najavljuju u tvrtki. Kvote koje su postavljene kako bi spriječile gomilanje mliječnih proizvoda na tržištu koje se dogodilo osamdesetih godina, ograničavale su proizvodnju svakoj zemlji članici EU. Sada su nakon 30 godina ponovno ukinute kako bi europskim farmerima bilo omogućeno tržišno natjecanje na stranim, posebno azijskim tržištima. Čini se da Europa treba razmisliti želi li ili ne domaći proizvod.


Tagovi

Cijena mlijeka Prosvjedi Zalihe mlijeka Ukidanje mliječnih kvota Trošak proizvodnje Velika Britanija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

68


Glasova: 31

Da 45,6%

Glasova: 26

Ne 38,2%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,2%

Pregled ankete

Pregled ankete