Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • izvoz
  • 05.08.2021. 16:15

I dalje neizvjesno za proizvođače kornišona i šljiva?!

Firme koje se bave otkupom strahuju da će morati prekinuti otkup od malih proizvođača jer će imati višak robe, zato što su im hladnjače već pune.

Foto: Danijela Plavšić
  • 369
  • 368
  • 0

Kamioni sa svježim kornišonima i šljivama iz naše zemlje i dalje ima problema pri prelasku granice na prijelazu Bosanska Gradiška.

Kako je za medije kazao Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore TK, inspektori su fleksibilniji kada je riječ o radnom vremenu radnim danima, ali problem su vikendi, navodi se u zvaničnom saopćenju Kantonalne privredne komore Tuzla

"Fitosanitarni inspektori ostanu duže radnim danima ako ima kamiona koji su najavljeni 24 sata ranije. Međutim, problem je što oni koji su već tamo moraju čekati da prođu 24 sata. Sada izvoznici imaju problem i što im prijevoznici traže dodatnih 300 eura po kamionu, ukoliko provedu dan na granici", naveo je Selimović.

Kvalitet robe postaje upitan

Ističe da to dodatno poskupljuje cijenu finalnog proizvoda i s tim naknadnim troškovima izvoznici teško mogu biti konkurentni, odnosno biti na nekom pozitivnom poslovanju. Kako kaže, dobili su informaciju da su kupci u Njemačkoj, koji od njih otkupljuju svježi krastavac, najavili mogućnost prestanka otkupa jer ne možemo pratiti kontinuitet njihovih potreba zbog postojećeg zadržavanja na granici. Zbog toga postaje upitan i kvalitet tog povrća i voća koje provede dva dana u transportu u hladnjačama po ovako visokim temperaturama.

Firme koje se bave otkupom i izvozom sada, prema njegovim riječima, strahuju da će morati prekinuti otkup od malih proizvođača jer će imati višak krastavaca, zbog toga što su im hladnjače već pune.

"Jedan od velikih problema nam je i što fitosanitarni inspektori ne rade subotom pa mi petkom ne smijemo poslati nijednu pošiljku zato što ne znamo da li će proći. Ako ne prođe, onda ostaje tu cijeli vikend i zatim takvu robu možemo slobodno baciti", napominje sekretar Udruženja. 

To za njih praktično znači da petak, subotu i nedjelju nemaju izvoza i da ono što se utovari u četvrtak navečer, u petak ujutru bude na granici i tamo onda može da prođe ili ne. Nakon toga, u ponedjeljak je ogromna navala kamiona, gdje bude i više od njih 30.

Propast malih proizvođača u najavi ?

S obzirom na činjenicu da je vrijeme berbe kornišona, ali uskoro i šljiva, domaći privrednici spremaju se za težak period. Selimović naglašava kako je u ovom poslu, osim firmi izvoznica, takođe i oko deset hiljada kooperanata sa kojima oni sarađuju.

"Radi se o poljoprivrednim proizvođačima koji bi mogli doći u situaciju u kojoj su prije nekoliko godina bili uzgajivači malina, odnosno, da ne znaju šta će sa svojim povrćem. To bi mogao biti njihov kraj", upozoravaju iz Privredne komore TK.

Strašno je to, pogotovo imajući u vidu činjenicu da su ogromna ulaganja do sada napravljena u razvijanju proizvodnje i kapaciteta, ali i građenju povjerenja kod kupaca, a sada je sve to postalo vrlo upitno, ukazuje Selimović. Dodao je kako je pisao fitosanitarnim inspektorima na spornom graničnom prijelazu i zamolio ih da produže radno vrijeme do 19 sati radnim danima te da i subota bude radni dan.

Na granici se kvari voće i povrće zbog radnog vremena od 7 do 15 sati: E pa narod se snašao

Podsjetimo, za BiH je vrlo važan nesmetan izvoz i protok robe, naročito brzo kvarljive, imajući u vidu da sektor voća i povrća ostvaruje izvoz od par stotina miliona KM. Oko 60 posto izvoza odnosi se na zemlje EU.

Pet proizvoda su najkonkurentniji i čine više od 50 procenata izvoza, a to su smrznute maline, svježe kruške, jabuke, kornišon i šljive. U ovom trenutku najviše štete trpe proizvođači šljive i kornišona jer je berba u punom jeku.


Tagovi

Izvoz Proizvođači kornišona Proizvođči šljiva Suad Selimović Otkup Hladnjače Navala kamiona Granični prijelaz Upitan kvalitet


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete