Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 26.01.2017. 12:00

I Hrvati će dobivati energiju iz poljoprivrede?

Održan seminar "Alternativno korištenje otpada i ostataka iz biljne proizvodnje za ekonomski opravdanu proizvodnju agropeleta".

  • 3.149
  • 373
  • 0

Jučer, 25. siječnja u Amfiteatru Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore okupio se velik broj sudionika kako bi poslušali korisna izlaganja na seminaru pod naslovom "Alternativno korištenje otpada i ostataka iz biljne proizvodnje za ekonomski opravdanu proizvodnju agropeleta".

Tehnologije za peletiranje i njihovo finaciranje

Seminar je imao za cilj pružiti informaciju o korištenju poljoprivrednih ostataka u Republici Hrvatskoj za potrebe alternativne opskrbe energijom, prenijeti iskustva drugih zemalja, te upoznati dionike s korištenjem EU projekata.

Seminar su održali istaknuti stručnjaci s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Energetskog instituta Hrvoje Požar i Ministarstva poljoprivrede te međunarodni partneri GREENLINE Western Balkans Cluster Foundation, AGROMERCATOR i ProPelety i Market-Connect.

Sudionici su mogli poslušati predavanja o energetskim potencijalima agrarne biomase, zatim o tehnologijama za peletiranje i grijanje, financiranju istih.

Jedan od prvih pogona za peletiranje u RH

U sklopu seminara Komora je predstavila projekt u okviru programa EU Komisije Obzor 2020 koji ima za cilj potaknuti održivo korištenje rezidbenih ostataka u poljoprivrednoj proizvodnji. Nakon predavanja gotovo svi sudionici uputili su se na imanje tvrtke EuroTim d.o.o kako bi uživo vidjeli jedan od prvih pogona za peletiranje u Republici Hrvatskoj.

Stvaranje lokalnog tržišta

Velik odaziv poljoprivrednih proizvođača pokazao je kako Republika Hrvatska svakako treba ići u pravcu korištenja ostataka u poljoprivredi kao alternativnog izvora energije. Na seminaru se nametnulo pitanje financiranja novih tehnologija i pronalaska tržišta te su prikazani primjeri država članica koje imaju za cilj energetsku neovisnost i jačanje ruralnih područja kroz stvaranje lokalnog tržišta za proizvođače.

"Slijedom navedenog nadamo se kako će ovakvi seminari potaknuti donosioce odluka da u izradi nove energetske strategije te kroz programe financiranja projekata vode računa o većem korištenju ostataka u poljoprivredi i stvaranju novih vrijednosnih lanaca koji povezuju lokalnu zajednicu i proizvođače", govore iz HPK.


Tagovi

Hrvatska poljoprivredna komora Agropeleti Obzor 2020 Energija Okoliš


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]