Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održivi ruralni razvoj
  • 26.04.2018. 09:35

I mi imamo vrijedna iskustva, Tolušić kolegama iz regije prezentirao kako smo riješili nepoštene trgovačke prakse

Ministre poljoprivrede Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije ugostio je ministar Tolušić u Zagrebu.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 162
  • 14
  • 0

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ugostio je jučer na neformalnom sastanku ministre poljoprivrede jugoistočne Europe - Radne skupine za regionalni ruralni razvoj (SWG RRD). Sastanku su prisustvovali ministri i visoki dužnosnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, a predstavnici Ministarstva poljoprivrede održali su prezentacije o zakonu o zabrani nepoštene trgovačke prakse i rješenjima koje je primijenila Republika Hrvatska, zatim o proceduri zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te o inicijativi sprečavanja otpada od hrane.

 "Važno je da susjedne zemlje razgovaraju i dijele iskustva. Sretan sam što Hrvatska može podijeliti pozitivna iskustva o temama koje se tiču svake pojedine članice ove naše zajednice. Kako smo riješili nepoštenu trgovačku praksu, kakav je bio naš put u korištenju EU fondova i gdje smo danas. Put od inicijative do zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kojih je Hrvatska u kratkom roku EU članstva zaštitila čak 19.

Proizvodnja hrane u EU ima najviše standarde sigurnosti

Sve su to teme koje su nam od zajedničkog interesa. Poljoprivreda i proizvodnja hrane u EU ima najviše standarde sigurnosti hrane u svijetu. Zato je europska hrana cijenjena i tražena roba. Znam da je put do prilagodbe tim standardima dug i da iziskuje određena ulaganja, ali puno toga može se financirati i EU sredstvima. Meni osobno je sigurnost hrane za naše potrošače najvažnija i stavit ću svu stručnu pomoć na raspolaganje svakoj zemlji koja teži istom cilju", rekao je Tolušić.

Glavni tajnik SWG-a Boban Ilić izjavio je, pak, da je siguran da su na pravom mjestu za dobivanje savjeta jer sve okupljene zemlje teže EU članstvu, a domaćini u Zagrebu imaju institucionalno znanje i iskustvo izazova i prepreka ulaska u tu zajednicu. "Imaju i veliku želju da nam pomognu", naglasio je Ilić.

Održivi ruralni razvoj

Inače, Radna skupina za regionalni ruralni razvoj (Standing Working Group - SWG) je platforma za umrežavanje (networking) i regionalnu suradnju osnovana u lipnju 200.5 godine na temelju zajedničke želje da se ustanovi neformalna organizacija za održivi ruralni razvoj u zemljama JI Europe. Hrvatska je postala članica SWG-a 28. ožujka 2008. godine, a ulaskom u EU dobila je status zemlje promatrača te doprinosi organizacijom ministarskih i stručnih sastanaka te raznim drugim aktivnostima unutar SWG-a.

Radnu skupinu za regionalni razvoj čine predstavnici vladinih institucija koje su odgovorne za ruralni razvoj na nacionalnom i regionalnom nivou 9 zemalja članica te 7 zemalja u statusu promatrača. Glavni ciljevi SWG-a su identificirati zajedničke potrebe i interese zemalja u području ruralnog razvoja; potpora zajedničkom planiranju prekograničnih projekata ruralnog razvoja kao i potpora različitim institucijama u zadovoljavanju potreba zemalja članica, zaključuje se u priopćenju Ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministri poljoprivrede SWG Radna skupina Jugoistočna Europa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]