Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kalić Zvonimir
  • 14.06.2019. 07:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

I najbolji mladi poljoprivrednik muku muči - kako do poljoprivrednog zemljišta?

Drugu godinu zaredom najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik dolazi s područja Osječko-baranjske županije. Usprkos završenom fakultetu, Zvonimir Kalić iz Đakova odlučio je baviti se poljoprivredom, i, kako to volimo reći - živjeti od zemlje.

Foto: Osječko-baranjska županija
  • 733
  • 166
  • 0

Drugu godinu zaredom najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik dolazi s područja Osječko-baranjske županije. Usprkos završenom fakultetu, Zvonimir Kalić iz Đakova odlučio je baviti se poljoprivredom, i, kako to volimo reći - živjeti od zemlje. Ne živi se raskošno, no Zvonimir se bori i živi po svom motu "Nije lako, al' se može". Iako poljoprivreda u ovoj obitelji nije strana, zanimalo nas je - zašto baš konoplja?

"Moj djed koji je bio pokretač poslovanja u našoj obitelji, njegova bolest je zapravo bila inicijator da mi ostanemo na našoj zemlji, da stvaramo i oplođujemo našu zemlju, odnosno našu Slavoniju i našu Hrvatsku. To je bila konoplja koju je djed koristio za svoje zdravlje."

Na 8,5 hektara svoje zemlje odlučili su zasijati konoplju i vrlo su brzo shvatili da su dobro napravili.

Široka paleta od gotovo 30 proizvoda

"Stimulans je bila 2014. godina koja je dala prekvalitetan prinos i vjetar u leđa da bi mi danas živjeli od toga te imali paletu od gotovo 30 proizvoda".

Jedini i siguran novac na koji OPG-ovci mogu računati je onaj sa sajmova tako da Kalići svoje proizvode uglavnom plasiraju na taj način. 

"Od sjemena konoplje hladno prešamo ulje, imamo brašno, proteinski prah. Iste te sjemenke imamo i u sirovom obliku, prženom obliku. Imamo i nekoliko vrsta čajeva. Od brašna pravimo krekere, kolačiće i druge pekarske proizvode. Napravili smo i paletu kozmetičkih proizvoda."

Teško do poljoprivrednog zemljišta

Šest godina uzgoja i prerade konoplje je iza njih. Sada postoje ambicije za rastom i širenjem proizvodnje no tu su zapeli jer najbliža zemlja koju su mogli uzeti u zakup je 40 kilometara udaljena od mjesta prerade. Ovaj svoj problem najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik iznio je na prijemu županu Ivanu Anušiću. Zvonimir je došao u pratnji roditelja, majke Zvjezdane Kalić i oca Zdravka Kalića.

"Previše je komplikacija i prepreka da bi ti ljudi koji mogu, hoće i žele proizvoditi, izvoziti i zapošljavati ljude, došli do poljoprivrednog zemljišta", rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Nažalost, kada je zemljište u pitanju, županija im ne može izravno pomoći, no tu su subvencije i natječaji za neke druge projekte na koje se mogu javiti. 

Potencijali uzgoja i plasmana konoplje su nevjerojatni, zaključuju Kalići. Potražnja na stranim tržištima gdje kupci ne pitaju za cijenu, ako imate certifikat ekološkog proizvoda, iznimno je velika, no sve to skupa ništa ne vrijedi ako ne možete doći do zemlje na kojoj ćete uzgajati ovu biljku koja je iskoristiva doslovno cijela - od cvijeta do korijena.


Tagovi

OBŽ Najbolji mladi poljoprivrednik Zvonimir Kalić Konoplja


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]