Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komarci
  • 20.08.2019. 17:00

I oni imaju svoj dan: Danas je Svetski dan komaraca

Nije baš da nam se slavi taj dan, ali da, i naporni, krvopije komarci, imaju svoj dan...

Foto: Pixabay/skeeze
  • 75
  • 2
  • 0

Danas je Svetski dan komaraca. Verovali ili ne, ali i ti naporni insekti koji nas posebno leti izluđuju imaju svoj dan. Svetski dan komaraca obeležava se 20. avgusta, jer je engleski doktor Ronald Ros, 1897. utvrdio kako su ženke komarca Anopheles vektor za parazita iz roda Plasmodium, odgovorne za bolest malariju te je prenose među ljudima.

Od 30-ih godina prošlog veka svake se godine na taj datum organizuju razne vrste manifestacija u Londonskoj Školi higijene i tropske medicine.

Sposobnost prenosa zaraznih bolesti komarce svrstava među najsmrtonosnije životinje na svetu, s višemilijonskim smrtnim ishodima svake godine. U današnje vreme rasta temperatura, urbanizacije, globalizacije te povećanja populacije, kako ljudske tako i komaraca, važno je istaknuti komarce kao potencijalne vektore za prenos zaraznih bolesti i izbijanje epidemija. Na globalnom nivou prvenstveno se radi o bolestima poput malarije, chikunguye, zika virusne infekcije, dengue i groznice zapadnog Nila.


Tagovi

Komarci Svjetski dan komaraca Kukci Zaraza


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!