Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • crveno zlato
  • 07.09.2021. 12:00

I proizvođači maline u USK dočekali svojih pet minuta?!

Na području ovog kantona prije nekoliko godina, za vrijeme ekspanzije navedene kulture, bilo je više od dvadeset hektara pod malinama, a sada su te površine prepolovljene.

Foto: Bigstockphoto/SMurton
  • 178
  • 30
  • 0

Proizvođači maline iz Unsko - sanskog kantona (USK) mogu biti zadovoljni jer je 2021. bila puno bolja u odnosu na prethodnu godinu. To se prije svega odnosi na otkupnu cijenu za ovu voćnu vrstu, koja je iznosila od četiri do šest KM za jedan kilogram. 

Iz Udruženja proizvođača jagodičastog voća USK kažu da su prinosi maline manji u poređenju sa prošlogodišnjim, ali su ipak prihvatljivi. 

"Ono što nas najviše raduje jeste otkupna cijena, koja je mnogo povoljnija nego u prethodnom periodu. Rod je dobar, plodovi su krupni i malinarstvo doživljava revitalizaciju u poređenju sa proteklim sezonama", rekao je za Nezavisne Emir Mahmutović, predsjednik tog udruženja. 

Popravlja se stanje u domaćoj proizvodnji

On napominje da je tokom prethodnih godina, uslijed niskih cijena i problema s otkupom, velika većina poljoprivrednih proizvođača odustajala od uzgoja te kulture. 

Prema njihovim podacima, ukazuje Mahmutović, više od polovine voćara iskrčilo je svoje zasade i usmjerilo se na neke druge vrste. Ono što je takođe važno je to što nije bilo ni adekvatne podrške kantonalnih vlasti, kada je riječ o poticajima, što je u velikoj mjeri destimuliralo proizvođače. Sada se to sve promijenilo, te su i malinari dočekali svojih pet minuta, dodaje. 

Da se stanje u domaćem uzgoju popravlja, u odnosu na ranije godine, potvrdio je i ministar poljoprivrede u Vladi USK, Sulejman Kulenović. 

"Stanje u proizvodnji je nešto bolje, ali ni blizu onoga od prije pet ili šest godina zato što su se površine pod malinama bukvalno prepolovile. Nadamo se da će 2021. biti prekretnica i da će se, ako ne poboljšati, bar zaustaviti pad u ovoj grani poljoprivrede", pojašnjava Kulenović.

Za malinare obezbjeđeni poticaji od 0,55 KM/kg

Ministar je napomenuo i da je donesen program poticaja u proizvodnji te voćne vrste, kao i to da su za sve proizvođače planirani poticaji od 0,55 KM za kilogram uzgojene maline, kako bi se i na taj način stimulisali.

Na području ovog kantona prije nekoliko godina, za vrijeme ekspanzije navedene kulture, bilo je više od dvadeset hektara pod malinama, a sada su te površine prepolovljene. Ipak, s obzirom na trenutne okolnosti "crveno zlato" ponovo počinje da dobija na vrijednosti.

Malina: 8KM/kg za polku, isplata odmah po isporuci - Je li ovo konačna cijena?

Podsjetimo, ponude su više nego dobre, međutim u takvoj jednoj dobroj situaciji domaći otkupljivači se bore za svaki plod. Firma "Voćar piramida" već dugi niz godina proizvodi, prerađuje i izvozi razno voće, a ove sezone malina im je u fokusu.

"Imamo ponudu iz Turske, 20 tona maline za izvoz. Radimo sve da osiguramo te količine kako bi sklopili ugovor i ispoštovali kupca, a radi se o sorti polka, za koju naša firma odmah pri isporuci plaća osam KM/kg", rekao je za Agroklub vlasnik, Suljo Selimović, te dodao da je ovo idealna cijena da i voćari mogu zaraditi, te dio ostatka zarade uložiti u nove zasade, ali i da obnove mehanizaciju kako bi imali još bolji kvalitet plodova.


Tagovi

Proizvodnja maline Malinari Cijene maline Program poticaja Ministarstvo poljoprivrede USK Sulejman Kulenović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

66


Glasova: 30

Da 45,5%

Glasova: 25

Ne 37,9%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete