Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednik
  • 12.06.2019. 12:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Podgrađe

Iako je obolio od multiple skleroze, mladi Ognjen ima 16 ovaca i voli kalemiti voće

Ovaj kraj je moje pretke othranio i njihovu djecu. I sada da ja odem odavde jer ne mogu preživjeti, pa nisam lud toliko. Osjećam da sam dužan ovom kraju, nevjerojatan je stav Ognjena Lukića, mladog poljoprivrednika.

Foto: Depositphotos/Chalabala
  • 429
  • 353
  • 0

Ognjen Lukić, 18-godišnji mladić mogao bi biti uzor čitavom društvu. Vrijedan i pozitivan, bez obzira na teško oboljenje, svakodnevno brine o ovcama, voćkama i porodičnom imanju u Podgrađu kod Prijedora. 

Naime, Ognjenu je prije dvije godine dijagnosticirana multipla skleroza - oboljenje nervnog sistema, navodi srpskainfo.com. Dakle, već dvije godine traje njegova borba, hodanje po doktorima, svakodnevno ubrizgavanje lijeka injekcijom. 

Podgrađe i Kozarački kamen najbolji lijek za bolest

Bez obzira na sve, Ognjen je prošli mjesec završio srednju Mašinsku školu, smjer mehaničar grijne ir ashladne tehnike. Ističe da nema namjeru da ode iz rodnog Podgrađa i da mu je njegov kraj, uz Kozarački kamen, najbolji lijek za bolest.

"Kada se probudim u Podgrađu i pogledam oko sebe ovu ljepotu i Kozaru, srce mi je puno. Da mi kažu 'biraj prstom mjesto koje hoćeš na svijetu', ja bih samo izabrao Podgrađe", priča Ognjen koji može biti motivacija svim mladim ljudima širom svijeta.  

On se samo zbog bolesti, već i zbog pogleda na svijet oko sebe razlikuje od svojih vršnjaka. Priča da voli životinje i voće te da namjerava da od toga živi iako su mu roditelji savjetovali da ide u Njemačku gdje već imaju familiju. 

Ognjen Lukić: Osjećam da sam dužan ovom kraju

"Ovaj kraj je moje pretke othranio i njihovu djecu. I sada da ja odem odavde jer ne mogu preživjeti, pa nisam lud toliko. Osjećam da sam dužan ovom kraju", nevjerojatan je stav mladog poljoprivrednika koji ima 16 ovaca i uživa da brine o njima. Priča da je nedavno ogradio livadu za njih i ručno pravio drvenu ogradu.

"Volim da kalemim voće. Ukalemio sam šest krušaka crnica. Nadam se da ću moći kupiti rakijski kotao i peći rakiju", planira Ognjen koji živi sa roditeljima i mlađom sestrom Jovanom. Njegovi roditelji su nezaposleni, a žive od sitnih naknada kao što je dječji dodatak i socijalna pomoć. Otac Mile zarađuje tako što za dnevnicu cijepa drva i kosi travu. Kaže kako ne zna kako uopće preživljavaju, a kako im je, pokazuje činjenica da su morali podići kredit da bi platili dug za struju. 

Nikada nisu tražili pomoć, a Ognjen je jednom prilikom odbio da se u školi organizuje humanitarna akcija za njega. Ipak, na nagovor rodbine, prihvatili su da se uputi apel dobrim ljudima da im pomognu. Broj računa Mile Lukića je 1532775868 kod Addiko banke.


Tagovi

Mladi poljoprivrednik Ognjen Lukić Multipla skleroza Uzgaja ovce Kalemi voćke


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete