Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravilna upotreba
  • 17.11.2022. 09:00

Iako značajni za poljoprivredu, pesticidi su opasni za korisnike i okoliš

U svrhu okolinski prihvatljivog upravljanja postojanim organskim zagađujućim materijama (Pops) izrađeno je i video uputstvo

Foto: Screenshot/YouTube
  • 87
  • 14
  • 0

Iako značajni za poljoprivredu, pesticidi su opasni za korisnike i okoliš. Stoga je neophodno znati kako pravilno rukovati njima, te očistiti i odložiti njihovu ambalažu. Kako bi smanjio rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu, izrađeno je i video uputstvo rukovanja ambalažom, a u okviru projekta "Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru opasnog otpada", kojeg provodi UNDP u BiH uz podršku Vlade Švedske. 

Podsjećaju da se nipošto ne smije zaboraviti pročitati uputstvo na ambalaži kako biste bili sigurni da pesticide koristite ispravno. Prilikom upotrebe nekih od njih, neophodno je nositi zaštitnu opremu.

"Napunite rezervoar vodom do polovine, dodajte pesticide i pobrinite se da sav sadržaj prospete iz bočice, a potom slijedi postupak trostrukog ispiranja i adekvatnog odlaganja ambalažnog otpada", napominju u snimku. 

Pravilna upotreba pesticida - na šta obratiti pažnju?

Dodajte vodu u bočicu iz koje ste istresli pesticide, potom je zatvorite i dobro promućkajte 30 sekundi, zatim kompletan sadržaj izlijte u rezervoar. Vrlo je važno da čep nakon toga ne vraćate na bočicu. Bočicu postavite naopako kako bi se ostatak tekućine izlije u posudu. Ovako pripremljenu ambalažu trajno oštetite, tako što ćete izbušiti bočicu, kako bi se spriječilo njeno ponovno korištenje. Trostruko ispranu ambalažu stavite u plastičnu vrećicu koju ćete odložiti u posebno označen kontejner s brojem i nazivom otpada. Preporučuje se da ubacite i cedulju s vašim imenom, prezimenom i adresom. Pravilno odložena ambalaža ide na reciklažu i već sutra će biti novi proizvod. 

Pogledajte video o pravilnom korištenju pesticida i odlaganju otpada:

 


Tagovi

Pesticidi Ambalaža Rukovanje Zaštita bilja Pops


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.