Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suradnja
  • 04.07.2021. 15:00

ICL i RWA udružile snage: U pripremi novi proizvodi i mješaonica gnojiva

Do intenziviranja ove suradnje došlo je zbog proširenja ponude našim kupcima i kooperantima ICL proizvodima s dodanom vrijednosti, navodi dipl. ing. Dubravka Katančić iz RWA Hrvatska d.o.o.

Foto: Maria Katančić
  • 1.906
  • 642
  • 0

Suradnja između ICL i RWA, dvije internacionalne kompanije traje već duži niz godina, a u proteklih godinu dana intenzivirala se i na tržištu Republike Hrvatske.

Naime, ICL je jedna od vodećih svjetskih kompanija koja proizvodi mineralna i specijalna gnojiva dok se RWA Hrvatska d.o.o. pozicionirala na našem tržištu kao vodeća kompanija koja ima jednu od najvećih kooperacija u ratarskoj proizvodnji.

Do intenziviranja ove suradnje došlo je upravo iz razloga ponude ICL proizvoda s dodanom vrijednosti našim kupcima i kooperantima, širokog portfelja proizvoda, kao i najmodernijih rješenja za naše proizvođače, navodi nam dipl. ing. Dubravka Katančić, voditeljica programa sredstava biljne zaštite i gnojiva u RWA Hrvatska d.o.o, koju smo pitali i za daljnje planove tvrtke.

Kakva su očekivanja od ove suradnje? Koje prednosti RWA ima od ove suradnje?

Očekujemo da ćemo i dalje zajedno nastupati na tržištu, ne samo Republike Hrvatske nego i na tržištu zemalja u regiji. Tvrtka se trenutno nalazi u nekoliko projekata, uz već postojeću liniju za pakiranje big bag vreća od 600 kilograma tu je i izgradnja pakirnice za malu vreću 25 kilograma kao i mješaonice mineralnih gnojiva u kojoj miješamo komponente po željama kupaca točnije po potrebama njihovih njiva. Imamo sigurnog i stabilnog dobavljača mineralnih gnojiva dok je ICL važna dobro razgranata mreža prodajnih predstavnika koju naša tvrtka ima.

Nove formulacije proizvoda

Koja ICL gnojiva RWA Hrvatska ima u ponudi i recite nam nešto ukratko o njima?

Budući da je naša niša ratarska proizvodnja upravo smo i izabrali proizvode kojima pokrivamo ovu vrstu proizvodnje. Osim već standardne i dobro poznate konvencionalne formulacije PK 20-30 tu je i nova formulacija koja će biti dostupna na tržištu od ove jeseni, PK Plus 15-30 + 4.8 S + 17 CaO + 6 Mg. Svakako je i novost da ćemo po prvi puta moći ponuditi našim proizvođačima i Polisulfat (Polysulphate), organo mineralni proizvod formulacije 0-0-14 + 48 S + 17 CaO+ 6 Mg. Upravo ovaj proizvod nas distancira od već poznatih formulacija jer se radi o prirodnom mineralu koji je ICL patentirao. Njegove prednosti su višestruke, a svakako bi istaknula da upravo taj proizvod ima ekocertifikat i može se koristiti u ekološkoj proizvodnji.

Od folijarnih i vodotopivih gnojiva na tržištu Nutrivant i Agroleaf liquid

Od ostalih s reguliranim otpuštanjem dušika tu je Agrocote Max, proizvod formulacije 44-0-0 proizveden inovativnom E-Max tehnologijom. Ova tehnologija otpuštanja bazira se na polimernom omotaču oko makro i mikrohranjivih tvari, koji poboljšava učinkovitost hranjivih tvari i njihovu apsorpciju od strane biljaka. Takvo otpuštanje hranjivih tvari se potiče temperaturom i vlagom te time omogućuje predvidljivu dugotrajnost, čak i pri najtoplijim vremenskim prilikama.

Što je u ponudi tekućih gnojiva?

Od folijarnih i vodotopivih gnojiva tržištu nudimo dva brenda - Nutrivant i Agroleaf liquid. Nutrivant je razvijen kao preventivno folijarno koje je dio programa gnojidbe. Sadrži potpuno topive formulacije koje imaju ujedno makro, mezo i mikroelemente te specijalno razvijene mješavine elemenata za sve potrebe biljaka. Svi Nutrivant proizvodi sadrže napredan katalizator pod nazivom FertiVant. To je nova tehnologija proizvodnje koja poboljšava učinkovitost, a zahtijeva manje količine otopine za primjenu, čime smanjuje troškove primjene. Može se miješati u spremniku s velikim brojem proizvoda za zaštitu biljaka. Folijarna ishrana s Nutrivantom odgovara svim programima gnojidbe te ne sadrži kloride i potpuno je topiv u vodi.

Tu je i novi asortiman folijarnih tekućih gnojiva Agroleaf Liquid koji sadrži jedinstvene proizvode za ispravljanje nedostataka i za bolji rast biljaka tijekom ključnih faza rasta. Pruža proizvode jednostavne za korištenje i koji se mogu miješati u spremnicima.

Važno je napomenuti da oba proizvoda sadrže surfaktante koji omogućuje 'razbijanje' napetosti vodenih čestica i time omogućuje bolje upijanje i iskoristivost.

Mješaonica gnojiva u Osijeku

Planira li se proširenje te ICL ponude u portfelju RWA budućnosti?

Definitivno se planira proširenje ponude. Upravo izborom navedenih proizvoda krenuli smo ponuditi tržištu nove proizvode kojima će proizvođači ne samo dobiti bolje prinose i kvalitetu svojih usjeva nego će i nahraniti svoje njive. Projektom pripreme mješaonice gnojiva u Osijeku planiramo proširiti ponudu na miješanje gnojiva po mjeri odnosno prema zahtjevima kupaca iz PK formulacija i Agrocote Max, kotirane uree.

Sigurni smo da ovim novim pristupom ciljane gnojidbe donosimo kompletan Know-how, tehnička rješenja i nove vrste usluga, a time i sam proces gnojidbe svakim sljedećim korakom postaje točniji i kontroliraniji. Važno je napomenuti da ovakav pristup gnojidbi daje uštedu vremena i minimiziranje mogućnosti prekomjerne gnojidbe i eventualnih štetnih posljedica.

Ciljanom gnojidbom do većih prinosa ali i ušteda

Rezultat, kao posljedica korištenja gnojiva smiješanih po mjeri u našoj mješaonici iz PK formulacija i Agrocote Max, kotirane uree, je višestruki - smanjuju se troškovi gnojidbe, povećava prinos po jedinici površine, kvaliteta usjeva i konvergencija prema ECO standardima.

Proizvodi s dodatnom vrijednosti

Kako vidite tržišnu poziciju ICL gnojiva iz perspektive RWA, općenito i u odnosu na konkurenciju?

U RWA portfelju mineralnih gnojiva ICL je zastupljen s 25 posto u konvencionalnim i gotovo sto posto u dijelu folijarnih i vodotopivih gnojiva. S obzirom na to da smo intenzivniju suradnju počeli tek unatrag proteklih godinu dana, čvrsto vjerujemo da će ICL u narednim godinama zauzeti poziciju lidera na tržištu Republike Hrvatske kao što je i na stranim tržištima.

Kako su kupci zadovoljni s kvalitetom i karakteristikama ICL gnojiva?

Naši kupci se snažno oslanjaju na znanje koje je zasnovano na iskustvu i sustavu "pokušaja i pogreške", te se vrlo često kod njih javlja nedostatak točnih i/ili znanstveno utemeljenih informacija. RWA Hrvatska se sa svojih 14 komercijalnih predstavnika/savjetnika te uz stručnu pomoć kolega iz ICL-a nastoji što više približiti krajnjim korisnicima, proizvođačima, savjetom, edukacijom i postavljenjem demopokusa. Isto tako, naši su kupci do sada plaćali visoku cijenu gnojiva kao dio ukupnih proizvodnih troškova, što je s nestabilnim i nižim prinosima uz nižu kvalitetu proizvoda rezultirao uskim rasponom marže i neostvarenim potencijalom dobiti. Upravo novim, zajedničkim nastupom na tržištu, ICL i RWA nude svim našim proizvođačima proizvode s dodanom vrijednosti.

Za dodatne informacije o ICL gnojivima javite se u RWA Hrvatska d.o.o., Dubravka Katančić, voditeljica prodaje pesticida i gnojiva dubravka.katancic@rwa.hr098 356 114.


Fotoprilog


Tagovi

ICL RWA Suradnja Dubravka Katančić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.