Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ICT u poljoprivredi
  • 26.02.2020. 15:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

ICT u poljoprivredi: Novi diplomski studij izvući će maksimum iz Slavonije

Informacijska i komunikacijska tehnologija u poljoprivrednim znanostima novi je studij koji bi s radom trebao započeti najkasnije u jesen 2021. godine, a predstavljen je kroz Prvi pripremno-promotivni seminar projekta na FAZOS-u.

Foto: Matea Kopić
  • 1.912
  • 543
  • 0

Moderna tehnologija napreduje vrtoglavom brzinom i izuzetno je popularna i cijenjena, kako u drugim granama tako i u poljoprivredi. Konvencionalna poljoprivreda polako ostaje iza nas, a ususret nam dolaze dronovi za snimanje zemljišta, sateliti i sve ono što pripada tehnološkom razvoju. Kako bi se znalo upravljati modernom poljoprivrednom tehnologijom i kako bi se stekla sva potrebna znanja i iskustva, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) odlučili su spojiti sva svoja znanja i iskustva i izvući ono najbolje iz oba.

Svrha projekta je razvijanje i uspostava diplomskog studija na engleskom jeziku kojom se poboljšava kako kvaliteta visokog obrazovanja u poljoprivredi, tako i relevantnost agronoma u skladu s tržištem. 

Pokrenut će val u RH i Jugoistočnoj Europi

S obzirom da u Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi trenutno ne postoji studij koji na ovaj način integrira biotehničke znanosti s informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, ICT u poljoprivredi bit će onaj koji će pokrenuti taj val.

U pitanju je diplomski studij, što znači da će ga moći upisivati svi oni koji imaju prethodno završene 3 godine preddiplomskog studija, prvenstveno studenti iz inozemstva, ali i Hrvatske. 

"Pokušavamo implementirati nove informacijske i komunikacijske tehnologije u agronomskoj struci. Želimo studentima približiti najsuvremenije metode u rukovođenju tehnologijama, u osmišljavanju novih, tako da budemo u korak s Europom i razvijenim svijetom", izjavio je prof. dr. sc. Zdenko Lončarić, prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom FAZOS-a.

FAZOS želi ići ukorak s Europom i razvijenim svijetom, pojasnio je prodekan Zdenko Lončarić

U okviru projekta imaju dvije mogućnosti: pokrenuti studij u rujnu ove godine (ako na vrijeme dobiju dopisnicu) ili u rujnu 2021.

Promotivni seminar: 5 dana i 24 prezentacije

Pripremno-promotivni seminar traje 5 dana, do 28. veljače 2020. i uz zanimljiva predavanja i radionice, sudionici će imati prilike posjetiti pokušališta FAZOS-a te proizvodne sustave partnera iz gospodarstva.

"Imamo sveukupno 24 prezentacije, nešto terenske, nešto u posjeti našim partnerima u poljoprivredi koji već koriste navedenu tehnologiju. Krećemo s digitalizacijom proizvodnih kapaciteta i bazom podataka o tlima, pa od donošenja operativnih odluka na dnevnoj bazi do taktičkih i strateških odluka u primjeni različitih tehnologija i regionalizaciji poljoprivrede, nadzorima, monitoringu, izboru kulture, vremenu i načinu sjetve, gnojidbe, zaštite i dr.", najavio je Lončarić.

S obzirom da postoji velika potreba korištenja robota i senzora, naročito u stočarskom uzgoju, potrebni su agronomi koji su u stanju tehnološki sve popratiti, interpretirati i pravilno iskoristiti podatke.

Studij traje četiri semestra

U novi diplomski studij kojeg čine 4 semestra, uloženo je 1.798 253,29 kn iz Europskog socijalnog fonda, a skupinu predavača čine profesori FAZOS-a i FERIT-a te gostujući predavači. Projekt uključuje i dodatne aktivnosti: osmišljavanje vizualnog identiteta projekta, izrada web stranice, tisak promotivnih materijala, konferencije i objave u medijima te na društvenim mrežama.

"U svijetu smo u kojem je multidisciplinarnost ključ, pa je tako i FERIT prepoznao svoju priliku za sudjelovanje u ovakvom projektu gdje sigurno može doprinjeti. Budući da smo jedan od lidera u informacijsko – komunikacijskim tehnologijama na području RH, prepoznali smo našu ulogu u ovom projektu", izjavio je doc.dr.sc. Danijel Topić, prodekan za nastavu i studente FERIT-a.

Studenti su sa zanimanjem pratili uvodne radionice

Dodaje kako je Slavonija poljoprivredna regija i kako je vrlo bitno od nje izvući maksimum te smatra kako upravo FERIT može pridonijeti uputama koje alate i na koji način koristiti kako bi zemljište bilo što bolje iskorišteno.

Cilj ovog projekta je educirati vrhunski osposobljene tehnologe za razvoj, transfer i primjenu novih tehnologija, a temelj njihovih kompetencija bit će integrirano znanje iz agrobiotehničkog područja s dodatkom segmenata računarstva, informacijskih i podatkovnih znanosti.


Fotoprilog


Tagovi

ICT u poljoprivredi FAZOS FERIT Poljoprivreda Moderna tehnologija Pametna poljoprivreda Studij


Autorica

Matea Kopić

Više [+]

Matea je studentica diplomskog studija Ishrana bilja i tloznanstvo na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]