Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalna poljoprivreda
  • 29.08.2021. 16:30

ICT u poljoprivredi: Strojevi više nisu "samo od željeza" - gdje je budućnost agrara?

Poljoprivredni strojevi danas sadrže sofisticirane uređaje s mnoštvom senzora, te su u velikom broju slučajeva daljinski praćeni do najsitnijih detalja. A to je budućnost poljoprivrede, poručuju Emanuel Sigurnjak i Pavle Marić.

Foto: Tea Januš
  • 546
  • 246
  • 1

Dvadesetpetogodišnji Emanuel Sigurnjak i tridesetčetverogodišnji Pavle Marić prvi doticaj s temom precizne poljoprivrede su imali na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku na Katedri za geoinformacijske tehnologije i GI,  i to na predavanjima prof. dr. sc. Mladena Jurišića i izv. prof. dr. sc. Ivana Plaščaka, koji u prenošenju znanja veliki značaj daju i praktičnoj obuci primjene ovih tehnologija kako bi se studenti što bolje pripremili za sve zahtjevnije tržišta rada. Sa svojim timom znanstvenika i stručnjaka prate aktualne trendove u pametnoj poljoprivredi te stalno otkrivaju nove smjerove primjene GIS-a.

Oba su naša sugovornika diplomirala na smjeru Mehanizacija. Pavle s temom diplomskog rada "Tehničko-tehnološki aspekti gnojidbe žitarica u sustavu precizne poljoprivrede", a Emanuel s temom "Praćenje važnijih fenoloških i agrotehničkih parametara soje primjenom bespilotnoga zrakoplova i vegetacijskih indeksa".

Izbor fakulteta i smjera, angažman profesora i tema diplomskog rada bili su presudni da ovo dvoje mladih ljudi zavoli svijet ICT-a u poljoprivredi te nastave ovim putem.

Bespilotna letjelica u diplomskom radu

Kako bi proizveli dovoljno hrane za brzorastuću populaciju Zemlje, potrebno je izgraditi održiv sustav poljoprivredne proizvodnje, a takav sustav podrazumijeva uvođenje "pametnih" metoda i novih tehnologija proizvodnje, iznosi realnost poljoprivrede proizvodnje Emanuel Sigurnjak koji je u sklopu svog diplomskog rada obavio cikličko snimanje s ciljem praćenja usjeva te određivanja fenoloških faza u kojima uopće provesti snimanje.

Emanuel Sigurnjak će pametne tehnologije primjenjivati na vlastitom OPG-u

"Koristili smo bespilotnu letjelicu koja pripada niskobudžetnima letjelicama, ali odličnih specifikacija jer sa svojom kamerom može pratiti predmete bez zasebnoga uređaja i izbjegavati prepreke koje se nalaze na putu“, navodi mladi magistar agronomije.

Podatke dobivene bespilotnom letjelicom, Emanuel je unio u računalne softvere otvorenog koda, pomoću kojih su izračunati vegetacijski indeksi. Ovi su indeksi pak pokazali različita odstupanja u određenim fenofazama, a koji su kasnije uspoređivani.

Pojašnjava kako ovakav način korištenja GIS i GNSS tehnologije u poljoprivrednoj mehanizaciji omogućava da se agronom približi svakoj biljci i stvori joj optimalne uvijete za rast i razvoj, te time poveća prinose, odnosno prihode.

Na pitanje, kako planira iskoristiti stečena znanje odgovara: "Budući da imam svoj vlastiti OPG, trenutno mi je plan proširiti poljoprivredno obradive površine, početi uzgajati nove kulture i ići u smjeru visokoakumulativnih kultura i pametne poljoprivrede.“

Emanuelova je poruka mladima da, baviti se poljoprivredom u današnje doba, znači konstantno unaprjeđivanje. Potencijal koji poljoprivreda u Hrvatskoj ima je ogroman, te prvenstveno mladi umovi mogu dovesti do ekološki, ekonomski i društveno održive poljoprivrede, mišljenja je ovaj mladi stručnjak. 

Digitalna budućnost poljoprivredne proizvodnje

"Cilj je izvući maksimum benefita iz novih tehnologija i povećati konkurentnost na tržištu EU", kratko i jasno rezimira Pavle Marić i savjetuje mladim kolegama sa smjera Mehanizacija da tijekom studija pokušaju steći što više praktičnog znanja u novim tehnologijama, jer strojevi koji će ih dočekati na proizvodnim površinama nisu više "samo od željeza", već se radi o sofisticiranim uređajima s mnoštvom senzora, te su u velikom broju slučajeva daljinski praćeni do najsitnijih detalja.

Precizna poljoprivreda je naša sadašnjost, kaže Pavle Marić 

"S trenutne pozicije voditelja prodaje u tvrtki Jerković d.o.o. mogu sa sigurnošću reći kako precizna poljoprivreda nije nešto što nas očekuje u budućnosti. Ona je naša sadašnjost i sve češće dio proizvodnog ciklusa bez kojega je poljoprivreda nezamisliva u današnje doba“, kaže Pavle.

Također, dugogodišnja suradnja s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i Katedrom za geoinformacijske tehnologije i GIS te bivšim i trenutnim prodekanom za nastavu, koji su prepoznali kvalitete tvrtke Jerković d.o.o., omogućila je da studenti smjera Mehanizacije obavljaju praksu u sjedištu tvrtke u Koški, upoznajući se sa svim procesima koji čine jednu kvalitetnu tvrtku na tržištu RH, a koja se iz dana u dan trudi držati korak s napretkom i svim izazovima u poljoprivredi.


Fotoprilog


Tagovi

Digitalna poljoprivreda ICT u poljoprivredi Fazos Jerković d.o.o. Mladi agronomi Dronovi Gis Gnss Diplomski rad Mehanizacija Elektronika Usjevi Fenofaze Opg Studentska praksa


Autorica

Tea Januš

Više [+]

Studentica diplomskog studija Agroekonomika na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. U slobodno vrijeme piše vlastiti blog i volontira.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.