Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predsedništvo IFAJ-a
  • 10.07.2020. 12:00

IFAJ ima predsednicu - Lena Johanson na čelu Međunarodne federacije agrarnih novinara

Nova predsednica IFAJ-a je agrarna novinarka već 30 godina, a trenutno je urednica najvećeg švedskog poljoprivrednog časopisa - Land Lantbruk.

Foto: Depositphotos/ekokyz.gmail.com
  • 68
  • 2
  • 0

Na čelu IFAJ-a je žena, Lena Johanson iz Švedske, odlučeno je na nedavnom online izboru za dvogodišnje predsedništvo ove Međunarodne federacije agrarnih novinara. Umesto na kongresu koji je terbao biti održan u Danskoj i prolongiran je za 2021. godinu, izborni postupak održan je na internetu, a osim predsednice, ova organizacija je dobila i prvog člana Predsedništva iz Južne Amerike. 

"Agrarno novinarstvo je previše važno da bismo ga prepustili masovnim medijima, a lock-down sa korona virusom nam je pokazao koliko smo potrebni jedni drugima, kako u društvenom tako i u aktivnostima nas članova", izjavila je Johanson naglasivši kako joj snažan IFAJ puno znači i lično i profesionalno te da se nada kako će na isti način nastaviti i u budućnosti. 

Nova predsednica IFAJ-a agrarna je novinarka već 30 godina, a trenutno je urednica u najvećem švedskom poljoprivrednom časopisu - Land Lantbruk. 

Osvrnula se i na rad svoga prethodnika, Ovena Robertsa odavši mu počast jer je, kako kaže, u IFAJ-u svih ovih godina obavljao mnoge poslove, bio je sve osim blagajnika.

Prvi član predsedništva iz Južne Amerike

Adalberto Rosi iz Argentine izabran je za generalnog sekretara IFAJ-a i tako postao prvi član predsedništva iz Južne Amerike. Rosi je inače agrarni novinar, radijski voditelj i digitalni urednik poljoprivredno-informativnog portala te izdavač digitalnog dnevnog biltena koji pruža informacije o argentinskoj živinarskoj industriji. 

Lena Johanson, Stiv Verblov, Adalberto Rosi i Adrian Bel

Mesto podpredsednika preuzeo je Stiv Verblov iz SAD, a prethodno je bio generalni sekretar. Verblov je slobodni poljoprivredni novinar i fotograf. Na mestu sekretara i dalje je Adrian Bel koji tu dužnost obavlja od 2015. godine. Ovaj agrarni novinar te savetnik za marketing i komunikacije u poljoprivredi preuzeo je vodeću ulogu u osnivanju IFAJ fondacije posebnu pažnju usmerivši cilju da postane registrovana međunarodna neprofitna organizacija što će biti poseban izazov u upravljanju finansijama u post Covid-19 vremenu. 

Duga istorija IFAJ-a

Treba napomenuti da ova organizacija ima dugu istoriju koja seže čak u 1933. godinu kada je u Belgiji osnovana Međunarodna federacija poljoprivredne štampe, čiji je rad prekinut Drugim svetskim ratom. No ubrzo nakon tog vremena agrarni novinari organizovali su se, a predlog o Međunarodnoj uniji poljoprivrednih novinara pokrenut je u Parizu u proleće 1954. godine, na inicijativu nemačkih i francuskih novinara. 

Danas IFAJ okuplja agrarne novinare iz 55 zemalja sveta, a krajem prošlog meseca pridružili su im se i oni iz Siera Leone i Zambije. 


Tagovi

IFAJ Agrarno novinarstvo Predsedništvo Lena Johanson


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.