Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porodična manufaktura
  • 20.08.2018. 10:30

Igor Kanjski: Sapun od kozijeg mlijeka, po receptu starom više od sto godina, prodajemo čak u Norveškoj

Baza za sapun je kozije mlijeko. Potom su to prirodna, biljna ulja, prije svih maslinovo, ricinusovo, kokosovo... Sve mora zaista biti potpuno prirodno na način da nam je poznat izvor sve i jednog sastojka", kaže Igor Kanjski.

Foto: Dnevni Avaz
  • 554
  • 25
  • 0

U Prnjavoru, gradiću poznatom i kao "Mala Evropa" aktivno je Udruženje Poljaka, mala zajednica od 30-ak članova. Predsjednik ovog udruženja i budući pravnik, 22-godišnji Igor Kanjski, u svojoj porodičnoj manufakturi pravi sapune od kozijeg mlijeka i to po poljskom receptu starom više od stotinu godina. 

Igor s ponosom ističe kako su njegovi preci u Prnjavor stigli daleke 1894. godine, navodi Dnevni Avaz

Igor Kanjski: Recept smo naslijedili od prabake

"Ostali su tu generacijama, a malo je poznato da je svojevremeno u Prnjavoru bilo čak 18.000 Poljaka. Jedan broj ih se 1946. godine po sporazumu s Poljskom vratio u domovinu, najviše u grad Boleslavjec. A iza svake poljske porodice ostala je poneka priča, pa i ovaj recept za sapune od kozijeg mlijeka koji smo naslijedili od moje prabake", priča Igor ističući da recept nisu koristili sve do trenutka dok iz zdravstvenih razloga nisu nabavili koze.

"E, tad je iz ladice izvučen taj dugo čuvan recept. Naravno, baza za sapun je kozije mlijeko. Potom su to prirodna, biljna ulja, prije svih maslinovo, ricinusovo, kokosovo... Sve mora zaista biti potpuno prirodno na način da nam je poznat izvor sve i jednog sastojka", kaže Igor.

Proizvodi i na evropskim policama

Dodaje da na porodičnom imanju imaju i svoj kukuruz, pa tako i brašno, ali i parcele s nevenom, koprivom i kamilicom. Ovo bilje beru, suše i ubacuju u sapune koji se, osim u BiH, na sajmovima, u kozmetičkim salonima i tržnim centrima, prodaju i na tržištima Njemačke, Poljske, Austrije, pa čak i Norveške.

"Priču svakom možeš prodati jednom, ali to nama nije cilj, već da nam se mušterije vraćaju" kaže Igor zaključivši da se osim porodice, na imanju po potrebi s većim narudžbama angažiraju i dodatni radnici.   


Tagovi

Porodična manufaktura Sapun Kozije mlijeko Igor Kanjski


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]