Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija d.d.
  • 31.10.2018. 15:30

INA i PPD postaju novim vlasnicima Petrokemije

Završena je dokapitalizacija Petrokemije koja ima nove vlasnike, ali i novu upravu.

Foto: Petrokemija
  • 556
  • 75
  • 1

Petrokemija ima nove vlasnike. Naime, INA i Prvo plinarsko društvo (PPD) potpisali su s državnim Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP) Ugovor o dokapitalizaciji Petrokemije. Tvrtke su, kako je priopćeno danas. uplatile 300 milijuna kuna za 30 milijuna dionica Petrokemije, svaka pojedinačno 150 milijuna kuna. Time će i postati većinski vlasnici Petrokemije s udjelom većim od 50 posto te pripadajućim upravljačkim pravima.

Da bi proces mogao završiti danas, rekao je na početku sjednice Vlade i premijer Andrej Plenković naglasivši da je telefonska sjednica Vlade, održana prije dva dana, stvorila preduvjete za dokapitalizaciju.

"Očekujemo danas tijekom dana da se sve uplate izvrše i da se na Skupštini potvrde sve odluke kako bismo uskoro imali novu strukturu vlasništva na način da Petrokemija, kao tvornica s 50 godina iskustva u proizvodnji mineralnih gnojiva važna za hrvatsku poljoprivredu, nastavi djelovati u novim okolnostima s boljim poslovnim i financijskim rezultatima", rekao je jutros Plenković. 

S promjenom vlasničke strukture, došlo je i do promjena u Nadzornom odboru i Upravi. Naime, Nadzorni odbor Petrokemije je utvrdio prestanak mandata predsjedniku Uprave Đuri Popijaču. Predsjednikom Uprave imenovan je Davor Žmegač, dosadašnji član Uprave. 

Priopćenje je tijekom dana poslala i Petrokemija. "Petrokemija, d.d. danas je uspješno provela dokapitalizaciju upisom i uplatom 45.000.000 novih dionica Društva, čime je ispunjen uvjet da se izdanje novih dionica smatra uspješno izvršenim. Nadzorni odbor tvrtke sporazumno je utvrdio prestanak mandata dosadašnjoj Upravi i donio odluku o imenovanju nove u koju su ušli mr.sc. Davor Žmegač, predsjednik Uprave, te Krešimir Rendeli, Goran Pleše i Peter Suba, članovi Uprave.

S ciljem omogućavanja novim stjecateljima dionica Društva da aktivno sudjeluju u procesu odabira nove upravljačke strukture Društva članovi Nadzornog odbora Mijo Šepak, Robert Blažinović i Ladislav Turčinović podnijeli su ostavke na članstvo u Nadzornom odboru. Glavna skupština Petrokemije d.d. na svojoj je današnjoj sjednici prihvatila Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o povećanju temeljnog kapitala Društva ulozima u novcu uz isključenja prava prvenstva dioničara i izmjenama Statuta Društva od 9. srpnja 2018. Prihvaćena je i Odluka o izboru novih članova Nadzornog odbora, u koji su izabrani Sandor Fasimon, Sabina Škrtić, Gabor Horvath, Mijo Šepak, Pavao Vujnovac i Tomislav Pokaz.

Nadzorni odbor Petrokemije d.d. održao je nakon toga svoju konstituirajuću sjednicu, na kojoj je jednoglasno donio odluku o izboru Sandora Fasimona za predsjednika i Sabine Škrtić za zamjenicu predsjednika Nadzornog odbora tvrtke."


Tagovi

Petrokemija INA PPD Dokapitalizacija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr