Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi
  • 30.11.2021. 18:00

Indija: Ukinuti kontroverzni poljoprivredni zakoni, što još žele farmeri?

Indijski je parlament ukinuo tri poljoprivredna zakona zbog kojih su tamošnji poljoprivrednici više od godinu dana na ulicama. Prosvjednici sada traže i minimalne potporne cijene za sve proizvode.

Foto: Depositphotos/rohitbhakarphotography
  • 152
  • 40
  • 0

Prosvjedi neumoljivih indijskih farmera su nakon više od godinu dana urodili plodom. Tamošnji parlament je početkom tjedna ukinuo tri zakona o deregulaciji poljoprivrednih tržišta, piše reuters.

Poljoprivrednici su slavili povlačenje zakona, ali poručuju da će prosvjedi prestati tek nakon što vlada obeća minimalne potporne cijene za sve proizvode. 

Naime, država trenutno kupuje od poljoprivrednika rižu i pamuk po minimalnim potpornim cijenama (MSP) koje sama određuje kako bi se zaštitilo poljoprivrednike od oštrog pada tržišne cijene proizvoda.

Izravne državne subvencije dobiva oko šest posto indijskih farmera.

Prosvjednici traže MSP za sve kulture, a takav zahtjev proširio je prosvjede izvan Punjaba i Haryana, država s najvećom proizvodnjom žitarica u Indiji.

Vlada još nije komentirala njihov zahtjev.

Dakle, najmasovniji prosvjedi ove vrste, a koje nije omela niti pandemija virusa Covid-19, rekordna žetva pšenice oko koje je bilo puno posla, velike vrućine zbog koje su prosvjednici ljetos umirali gotovo na cesti i na kojima je dolazilo i do teških incidenata, nastavljaju se. 


Tagovi

Prosvjedi Indija Zakoni Poljoprivreda Subvencije Cijena


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.