Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dorada sjemena
  • 05.10.2021. 13:50

Inicijativa: Zakon o sjemenu je bolji, ali pitanje dorade i tko od nje profitira i dalje ostaje

Proizvođačima se i dalje nameću troškovi i administrativni tereti kakve nemaju njihove kolege u zemljama okruženja i to bez jasnog cilja, upozoravaju iz Inicijative "Sjeme je naše ljudsko pravo". 

Foto: Depositphotos/ Ivankmit
  • 249
  • 13
  • 0

Premda nova, značajno dorađena verzija Zakona o sjemenu sadrži dogovor o izuzećima kojima bi u konačnosti autohtone sorte i ukupna genetska raznolikost bile zaštićene, a bila bi uvažena i načela ekološke proizvodnje, i dalje ima nedostatke i dijelove koji nisu dovoljno razjašnjeni, upozorava Inicijativa "Sjeme je naše ljudsko pravo". 

Kako stoji u priopćenju koje ispred Inicijative potpisuju Robert Hadžić, Sunčana Pešak i Silvija Kolar Fodor, dorada sjemena koje poljoprivrednici uzgajaju za vlastite potrebe predlaže se kao obveza kod uzgoja konvencionalnih sorata žitarica, krmnog i industrijskog bilja na površini većoj od 7ha.

"Time se proizvođačima i dalje nameću troškovi i administrativni tereti kakve nemaju njihove kolege u zemljama okruženja i to bez jasnog cilja", napominju. 

Prema njima, predloženim tehnikama dorade ne sprječava se širenje karantenskih biljnih bolesti što je bio glavni argument, niti su one, kako su doznali, toliki problem. Kreirane procedure i dalje su nerazjašnjene, u nekim segmentima dvosmislene pa je upitna njihova provedivost u praksi. Djelovat će, ne samo na sektor ratarstva nego i stočarstvo jer je hranidba stoke najčešći razlog zašto se poljoprivrednici odlučuju ostavljati sjeme za vlastite potrebe.

"Pitanje koje ostaje otvoreno je tko od toga u konačnici profitira?", pitaju navodeći da je Inicijativa jasno dokazala da je građanima Hrvatske stalo do genetske raznolikosti, ekološke proizvodnje, malih gospodarstava, očuvanja tradicije kao i kvalitete hrane na našim tanjurima.

Naglašavaju pritom da se niti jedan zakon vezan za poljoprivredu ne smije donositi bez samih proizvođača, a prava seljaka i  drugih osoba koje žive i rade u ruralnim područjima, propisana UN-ovom Deklaracijom treba beskompromisno poštivati.

Pronađeno kompromisno rješenje oko Zakona o sjemenu?

Rasprava o ovim temama na nacionalnoj razini, zaključuju, je na neki način uvod u još kompleksnije rasprave koje se u ovom trenutku vode na razini Europske unije. U tijeku je reforma triju značajnih europskih regulativa: o tržištu sjemena, biljnom zdravstvu i GMO-u.

"Sve tri regulative direktno utječu na buduću sliku naše poljoprivrede pa Hrvatska u pregovorima treba zauzeti jasnu poziciju i zaštititi svoje proizvođače i građane", stoji u priopćenju. 


Tagovi

Zakon o sjemenu Inicijativa Sjeme je naše ljudsko pravo Silvija Kolar Fodor Robert Hadžić Sunčana Pešak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.