Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Živo selo
  • 04.07.2020. 16:10
  • Grad Zagreb, Zagreb

Inicijativa Živo selo: Poljoprivreda mora biti u fokusu nakon izbora!

Čak 50 poljoprivrednih udruga okupljenih u saveze i udruga koje se bave ruralnim turizmom i održivim razvojem, ali i udruga Glas poduzetnika, sveukupno 15.000 članova, pokrenulo je Inicijativu putem koje će zajednički zagovarati rješavanje problema u ovom sektoru.

Foto: Marinko Petković
  • 266
  • 33
  • 0

Inicijativa 'Živo selo za prehrambenu suverenost' predstavila se danas u Zagrebu, na konferenciji za novinare ispred Ministarstva poljoprivrede. Cilj im je, naglasili su, ostvarivanje hrvatske prehrambene suverenosti na održivom razvoju i dobrobiti proizvođača hrane, ali i svih građana.

Robert Hadžić, koordinator incijative, kazao je da su problemi s poljoprivrednim zemljištem, prekomjernim uvozom hrane, plasmanom i označavanjem hrane, povlačenjem sredstava iz EU fondova te zakonodavnim okvirom samo dio uzroka koji onemogućavaju normalno poslovanje i konkurentnost malih i mikro poduzetnika u poljoprivredi, kao i održivi razvoj hrvatskog sela.

Hrvatska može i treba biti prehrambeno suverena zemlja

Prema njegovim riječima, iz tog razloga, 50 poljoprivrednih udruga okupljenih u saveze, i udruga koje se bave ruralnim turizmom i održivim razvojem, ali i udruga Glas poduzetnika, sveukupno 15.000 članova, pokrenulo je dugoročnu Inicijativu putem koje će zajednički zagovarati rješavanje navedenih problema.

"Potaknuti mnogobrojnim krizama, ekološkim, epidemiološkim, gospodarskim te stanjem u hrvatskoj poljoprivredi pokrenuli smo Inicijativu za prehrambenu suverenost kako bi učinili sve da Hrvatska postane prehrambeno suverena u ovim neizvjesnim vremenima", rekla je Sunčana Pešak, tajnica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača (HSEP).

Domaći povrćari na koljenima, uvoz i u korona krizi rastao za 11%

To podrazumijeva, kako je navela, samostalno vođenje poljoprivredne politike, adekvatno reguliranje i zaštitu domaće proizvodnje i trgovine radi postizanja ciljeva održivog razvoja.

Udružene udruge usuglasile su se da je iza nas tridesetogodišnje nazadovanje hrvatske poljoprivrede i drastičan gubitak broja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, izazvano pogrešnim politikama. "Primjerice, još 2013. godine imali smo 260.000 OPG-ova, a danas 160.000, što znači da otkada smo u EU da je nestalo njih 100.000", istaknuo je Hadžić.  

Tajnik Udruge OPG Hrvatske Život, Jurica Jašinski kazao je da se u praksi susreću s brojnim problemima zbog kojih nismo konkurentni na domaćem i europskom tržištu.

Poljoprivreda strateška grana gospodarstva, uz pozicioniranje OPG-ova

Stoga Inicijativa traži, kako je rekao, prioritetno rješavanje pitanja vezanih za poljoprivredno zemljište, označavanje hrane, korištenje sredstava iz EU fondova i drugo. Ističu kako poljoprivreda treba biti definirana kao strateška grana gospodarstva bazirana na načelima održivog razvoja i kružne ekonomije.

Također, nužno je pozicionirati mikro i mala poduzeća (OPG, obrti, tvrtke, zadruge) kao okosnice razvoja poljoprivrede i ruralnog prostora, prilagoditi nacionalno zakonodavstvo europskoj regulativi te stvoriti pretpostavke koje će omogućiti izjednačavanje uvjeta poslovanja u odnosu na sudionike iz europskog okruženja, zaštititi domaće proizvođače od nelojalne konkurencije itd.

Još 2013. godine imali smo 260.000 OPG-ova, a danas 160.000, što znači da otkada smo u EU da je nestalo njih 100.000, istaknuo je Hadžić.

Navode i kako je potrebno posebnu pozornost usmjeravati na promoviranje značaja lokalne hrane, kratkih lanaca opskrbe i zelene javne nabave, što se pokazalo posebno važnim sada u krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa. Prehrambena suverenost je kao i borba za zemlju, globalno važno pitanje, koje je je svjetski trend, tvrde u ovoj incijativi.

Među članicama inicijative su Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača (HSEP), Hrvatska udruga uzgajivača Salers Croatia, ODRAZ - Održivi razvoj zajednice, Proizvođačka organizacija Udruga mljekara Drava-Sava, Udruga Glas poduzetnika, Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske 'Život' i mnogi drugi. 

U dokumentu ispod teksta možete pročitati zahtjeve Inicijative Živo selo poslane političkim strankama i koalicijama. 


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Inicijativa Živo selo Prehrambena suverenost


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]