Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Arhitektura u poljoprivredi
  • 24.01.2020. 18:00
  • Južna Dakota, SAD

Inovacije u živinarstvu: Kokošinjac može da bude i fenjer?!

Izgradnja kokošinjca upotrebom prozirne kutije u kombinaciji sa izdržljivim, modernim materijalima čini jedinstven i inovativan oblik poljoprivredne arhitekture.

Foto: Depositphotos/monticello
  • 670
  • 27
  • 2

Na našim prostorima, kokošinjci se obično podrazumevaju i predstavljaju uobičajeni deo svakog seoskog gazdinstva. Ukoliko se ne radi o, recimo, farmi kokošaka ili pilića, nećemo ni pomisliti na njegove estetske osobine jer je akcenat isključivo na funkcionalnosti. Međutim, vremena i standardi se menjaju, te sa njima i način izgradnje pomoćnih objekata na imanjima.

Ukoliko se osvrnete na jednu od livada Južne Dakote, videćete nešto neobično. Gnezda dvadeset kokošaka gazdinstva Crna brda (Black Hills) nalaze se u vrlo sofisticiranom kokošinjcu koji pomera granice poljoprivrede, ali i savremenog dizajna.

Inovacije koje stižu iz Južne Dakote 

Arhitekta iz Kolorada, Bred Tomeček (Brad Tomecek), susreo se pre dve godine sa neobičnim zadatkom. Naime, od vlasnika gazdinstva Crna brda dobio je zaduženje da projektuje specifičan kokošinjac za njihove kokoške, koji bi, po njihovim rečima, bio vredan svake pažnje. "Ovo je zanimljiv projekat za nas," izjavio je Tomeček koji je i dodao da prvi put u karijeri dizajnira kokošinjac, prenosi ModernFarmer. 

Uzgoj koka čistih rasa u malim dvorišnim jatima

Sofisticiran stambeni prostor za živinu na farmi

Kokošinjac je izgrađen prema modernim, minimalističkim estetskim standardima. Pored toga, ovaj novi vid tradicionalne izgradnje ispunjava kako praktične, tako i ekološke uslove kvalitetnog kokošinjca. Dizajniran je tako da izgleda kao dobro osvetljeno, prirodno okruženje u kom bi kokoškama bilo udobno. Ovaj tip kokošinjca sastoji se od drvenog okvira koji čini osnov gnezda, a za koji je prikačena prozračna kutija čime je obezbeđen dobro osvetljen prostor pogodan za lako kretanje kokošaka. 

Dva u jednom: Kokošinjac i fenjer istovremeno

Ono što je neobično, zbog svoje konstrukcije i rasporeda prozračnih panela, ceo kokošinjac ima mogućnost da funkcioniše i kao fenjer ukoliko bi gazde donele odluku da njihove kokoške budu duže budne. Ova osobina  je naročito značajna u zimskom periodu kada su dani kraći i dnevna svetlost brzo nestaje. Takođe, paneli od kojih je napravljena prozirna kutija imaju i otvore za ventilaciju, a pritom čine i glatku površinu pogodnu za lako čišćenje i održavanje kokošinjca. 

Prevencija od štetočina

Čitava građevina blago je uzdignuta od tla  kako bi kokoške bile zaštićene od napada divljih životinja, a sa druge strane, time im je obezbeđen dodatni prostor za lakše kretanje. Deo kokošinjca u kom se nalaze gnezda ima i dodatna zadnja vrata koja omogućavaju lakši i jednostavniji pristup ljudima prilikom prikupljanja jaja ili održavanja čistoće. 

Obogatite ishranu živine belim lukom, nevenom i kantarionom

Minimalistički kokošinjci - budućnost moderne poljoprivrede

Cilj ovog projekta bio je da usavrši i podigne na viši nivo dizajn jedne građevine kao što je kokošinjac, a da pritom ne ugrozi njenu funkcionalnost. Arhitekta Bred Tomeček izjavio je da mu je ovo bio prvi put da je angažovan za projektovanje kokošinjca, ali da je voljan da u budućnosti radi na sličnim projektima. Razlog njegovog interesovanja leži u tome što mu ovakvi projekti daju mogućnost spajanja tradicionalnih poljoprivrednih aspekata sa modernim dizajnom. On zapravo smatra da postoji mnogo lepote u starim građevinama na farmama i razmišlja o tome kako bi bilo dobro i korisno usmeriti dizajn upravo ka tim građevinama. 

Sjedinjene Američke Države prednjače u donošenju ovih inovacija, a da li će ovaj vid izgradnje zaživeti i kod nas, ostaje da vidimo. Možda čak doprinese i razvoju seoskog turizma. 


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Kokošinjci Južna Dakota Black Hills Dizajn Inovacije u poljoprivredi Brad Tomecek