Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvođenje eura
  • 04.01.2023. 10:30

Inspektorat utvrdio 1.738 povreda oko uvođenja eura - trgovci varali na mlijeku, mesu, šećeru

DIRH je obavio 8.028 nadzora koji su imali za cilj zaštitu potrošača i radnika te pravilno informiranje potrošača o cijenama proizvoda i usluga u kunama i eurima.

Foto: Depositphotos/RasselBor (ilustracija)
  • 252
  • 83
  • 0

Od stupanja na snagu Zakona o uvođenju eura kao službene valute te obveze dvojnog iskazivanja cijena roba i usluga, koje je započelo 5. rujna 2022. godine, inspekcije Državnog inspektorata (DIRH) rada obavile su 8.028 nadzora te utvrdili ukupno 1.738 povreda odredbi Zakona.

Kako jsu objavili, najveći broj povreda odnosio se na to da poslovni subjekti nisu dvojno iskazivali cijene, nisu ih isticali na jasan, vidljiv, čitljiv i lako uočljiv način, da nisu isticali ili su nepravilno isticali fiksni tečaj konverzije te da nisu iskazivali dvojni iznos na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

Varanje na cijenama osnovnih namirnica

DIRH je od stupanja na snagu Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda, 10. rujna 2022. godine, obavio 965 inspekcijskih nadzora i otkrio 51 slučaj povrede prodaje određenih prehrambenih proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene sukladno odluci Vlade RH.

Povrede Vladine odluke odnosile su se na prodaju jestivog suncokretovog ulja, 29 njih na prodaju UHT mlijeka s 2,8% mliječne masti, tri na bijeli kristalni šećer, devet njih na glatko brašno, sedam njih na oštro brašno, jedna na svinjski vrat s kostima te jedna na svježe cijelo pile po kilogramu.  

Zbog utvrđenog, trgovcima je zabranjena nepoštena odnosno zavaravajuća poslovna praksa te se poduzimaju propisane prekršajne mjere temeljem Zakona o zaštiti potrošača. Do sad je ukupno izdano 30 prekršajnih naloga te je podneseno pet optužnih prijedloga, a pojedini inspekcijski nadzori su još u tijeku, objavio je Državni inspektorat.


Tagovi

Uvođenje eura Varanje trgovaca Cijene Osnovne namirnice Inspektorat DIRH


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo