Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepostojeći usjevi
  • 11.05.2023. 14:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Inspektori otkrili prevaranta: Godinama ubire potpore za nepostojeću soju

S pojačanim kontrolama proizvodnje i isplate potpora krenulo se i u susjedstvu.

Foto: Depositphotos/hraska
  • 62.863
  • 3.438
  • 0

Primanje potpora za nepostojeće usjeve pa i životinje nije novost i s takvim se slučajevima bore diljem Europe. U Hrvatskoj se tako uvelo cjelovito satelitsko praćenje aktivnosti na poljoprivrednim površinama odnosno predstavljen je novi sustav monitoringa koji je izradila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a aktivan je i funkcionalan od ove godine za područje cijele zemlje. 

S pojačanim kontrolama krenulo se i u susjedstvu pa su poljoprivredni inspektori otkrili da već godinama poticaje za nepostojeće usjeve soje ubire poljoprivrednik na području Tuzlanskog kantona. Informaciju je za Agroklub potvrdio i direktor Poljoprivrednog zavoda TK, Fejzo Begović. 

"Ja sam iskren i radikalan kad su takve stvari u pitanju, jer ne želim da se događaju. Čovjek je prijavio 24 hektara soje u Kalesiji, mi dođemo, nema ni grma, a prima poticaje šest godina", otkrio je napomenuvši kako će pod svaku cijenu nastaviti "roviti" tamo gdje su nelogičnosti. 

Ime i prezime spornog poljoprivrednika dostavljeno je Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, a Begović ističe kako inspektori nastavljaju sa svojim poslom te da to "nekima sigurno ne paše". 

Ranije je otkrio više od 15 tisuća ovaca lažno prijavljenih (Foto: Depositphotos/DesignPicsInc)

"Meni je žao, ali ja sam čovjek koji je na poziciju došao s vrećicom u ruci i hoću da odem čist. Ne želim nikakvu mrlju i to mi je prioritet i primarna stvar", kaže naš sugovornik.

Na red došle krave

Pod direktorskom palicom ovog doktora znanosti iz sektora poljoprivrede, ranije je utvrđeno lažno prijavljenih više od 15 tisuća ovaca u Tuzlanskom kantonu, čime je u agrarnom budžetu sačuvano oko 400 tisuća maraka (205.663 eura). Tada je, još po najavi da će inspektori provjeravati popis ovaca, 86 ovčara odustalo od poticaja. Ovce su sada, kaže nam, dovedene u red, popisane od uha do uha, a isto će biti učinjeno i s mliječnim grlima.

"Sumnjamo da ćemo eliminirati oko 30 posto prijavljenih grla, odnosno lažnih grla u TK. Imamo dogovor s kantonalnim ministrom da se krene u uvođenje reda i da se svaka krava i mliječno grlo mora osobno prekontrolirati što do sada nije bio slučaj", navodi Begović dodavši da su do sada ona evidentirana na bazi izjava koje su potvrđivale mljekare. 

Prekontrolirat će svaku kravu u sustavu poticaja

Sumnja da će u govedarstvu otkriti i "veće čudo" nego u ovčarstvu. Ovo će inače biti prvi put da se ondje obavlja kontrola od štale do štale, odnosno od krave do krave. 

Kontrola usjeva 

Vjeruje se da ima još odstupanja i kod prijavljenih površina pod usjevima i nasadima, prema prognozama Begovića ona se kreću do 15 posto. No, i tu postoje planovi kako bi se prevarantima stalo na kraj. 

"Toliko je odokativnih momenata da je to nevjerojatno", ističe Begović, kazavši kako se prvi put na ovom polju nešto pokreće te će se vjerojatno uključiti i geodetske službe. Priča nam da je resornog ministra i kantonalnog premijera upozorio da se određeni koraci moraju poduzeti. 

"Svake godine se ulažu milijuni maraka, a proizvodnja pada 3,5 posto godišnje. To je jeziva spoznaja, znači nešto nije u redu, negdje se gube konci i netko u tom lancu pravi smetnju da bi se proizvodnja povećala. Znači mi smo krivci i doprinosimo tom stanju u agraru", naglašava direktor Poljoprivrednog zavoda, zaključivši da bi se s novim pravilnicima i dogovorima stvari trebale iznivelirati. 


Tagovi

Kontrole Inspekcija Poljoprivredni zavod TK Fejzo Begović Soja u Kalesiji Popisivanje grla


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije