Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 24.06.2018. 16:30

Instinkt poljoprivredniku više nije dovoljan - sve više će se oslanjati na tehnologiju

Cilj projekta austrijskih fakulteta je stvaranje alata koji se mogu koristiti izuzetno fleksibilno i jednostavno preko standardnog internetskog pretraživača. Pomoću njih poljoprivrednici danas imaju mogućnost predvidjeti svaku situaciju.

Foto: Eurocomm PR
  • 281
  • 15
  • 0

Tehnički fakultet i Fakultet za biomedicinu u Beču udružili su snage u istraživačkom projektu "Farm/IT" koji služi da se prikupe različiti poljoprivredni podaci kako bi poljoprivreda išla u korak sa informacijskim tehnologijama. 

"Cilj projekta je stvaranje alata koji se mogu koristiti izuzetno fleksibilno i jednostavno preko standardnog internetskog pretraživača. Pomoću njih poljoprivrednici danas imaju mogućnost predvidjeti svaku situaciju. Dostupne su osnovne informacije neophodne za uzgoj kao i podaci koje možete sami unijeti i prilagoditi model svojim zahtjevima u cilju dobivanja još boljih rezultata. Lako možete i simulirati kakav će biti ishod vaše odluke", izjavio je Thomas Neubauer s Tehničkog fakulteta u Beču koji upravlja programerskim dijelom ovog projekta, stoji u priopćenju Eurocomm PR-a.

Na poljoprivrednim poljima računalo se podrazumijeva kao profesionalni savjetnik, jer su zahtjevi suvremene poljoprivrede visoki: treba stvoriti pouzdan i pristupačan proizvod uz maksimalnu zaštitu prirodne okoline. "Poljoprivrednici su često u obavezi pružiti detaljne informacije o uzgoju kako bi bili subvencirani. Uzgoj ne ovis samo od prirode zemljišta i karakteristika samih sorti biljaka, već nam pored aktualne vremenske prognoze mogu pomoći satelitski podaci", izjavio je dr Ahmed Manshadi sa Fakulteta za biomedicinu koji radi na agronomskom dijelu projekta. 

Neubauer smatra: "Svatko tko se poljoprivredom bavi dugi niz godina intuitivno donosi ispravne odluke. Međutim, današnja agrikultura je dostigla određeni nivo složenosti tako da ljudski instinkt više nije dovoljan. Želimo prikupiti podatke iz različitih izvora kako bi donijeli prave odluke kada je u pitanju sadnja biljaka ili vrijeme za žetvu. Tako na primjer možemo izračunati najbolje vrijeme gnojidbe dušikom ili pratiti rast biljaka pomoću iscrpne baze podataka. Povrh toga, korisnici dobivaju savjete za optimalan uzgoj i najbolje usjeve u ovisnosti od regije u kojoj se nalaze", kaže Neubauer. Ovaj će projekt trajati do 2021. godine.
 


Tagovi

Pametna poljoprivreda Thomas Neubauer Ahmed Manshadi Farm/IT


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)