Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata podsticaja
  • 12.02.2021. 14:00

Isplaćene premije za mlijeko, nadležni podsjećaju na ažuriranje podataka o gazdinstvu

Isplaćeni su podsticaji za mlijeko, za oktobar i novembar 2020., a ukupan iznos isplate iznosi 4.624.523 KM.

Foto: Depositphotos/halfpoint
  • 3.532
  • 518
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske danas je isplatilo dvije premije za mlijeko za prošlu, 2020. godinu.

Isplaćeni su podsticaji za oktobar i novembar 2020., a ukupan iznos isplate iznosi 4.624.523 KM.

Navedena novčana sredstva obezbijeđena su posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS, stoji u saopštenju nadležnog ministarstva. O narednoj uplati javnost će biti blagovremeno obaviještena. 

Ažuriranje podataka - glavni uslov za potpore

Nadležno ministarstvo podsjeća poljoprivredne proizvođače da imaju obavezu ažuriranja podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG) kao i u Registru korisnika podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede i sela u RS. Ovo predstavlja jedan od osnovnih uslova potrebnih za ostvarivanje prava na korištenje novčanih potpora za ruralni i agrarni razvoj. 

Takođe, nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava trebalo bi da Poreskoj upravi RS prijave obavezu doprinosa za 2020. godinu u skladu sa propisima o doprinosima, te izmire eventualne obaveze po osnovu naknade za protivgradnu zaštitu za prethodnu godinu u skladu sa propisima o protivgradnoj zaštiti.

S obzirom na stanje u vezi sa epidemijom izazvanom virusom korona, apeluje se na farmere da poštujući sve epidemiološke mjere na vrijeme izvrše sve navedeno kako se pred kraj isteka roka ne bi stvarale gužve, te kako bi potporna sredstva mogla da budu pravovremeno obračunata.

Upis je potpuno besplatan

Poljoprivredna imanja upisana u Registar gazdinstava svake godine, od 1. januara do 15. maja, dužna su prijaviti nadležnoj organizacionoj jedinici APIF-a podatke o načinu korištenja registrovanog zemljišnog posjeda, odnosno, podatke o zasijanim ili zasađenim poljoprivrednim usjevima na registrovanom poljoprivrednom tlu, vrstama i trenutnom brojnom stanju stočnog fonda.

Ovo propisuje Uredba o upisu u Registar, a upis i vođenje registra obavlja Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) i on je na dobrovoljnoj bazi i potpuno besplatan.

Porodično gazdinstvo upisuje se u RPG kao komercijalno ili kao nekomercijalno imanje.

Isplate premija za mlijeko od iduće sedmice?

Podsjetimo, ministar poljoprivrede RS, Boris Pašalić, najavio je da se za isplatu premija za mlijeko čekalo stupanje na snagu Pravilnika o podsticajima za tekuću godinu. 

"Nismo se dogovorili oko regresiranog dizela. Tu sa jedne strane postoji stav Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača da se ova mjera ukine, a da se taj novac preusmjeri za druge namjene", rekao je Pašalić, dodajući da su sa druge strane udruženja koja nisu članovi ovog Saveza i da traže da pomenuta mjera ipak ostane.  


Tagovi

Isplata podsticaja Premije za mlijeko Poljoprivredna gazdinstva Ažuriranje podataka Pravilnik o podsticajima


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.