Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticanje poljoprivrede
  • 17.09.2020. 13:30

Isplaćeni poticaji u poljoprivredi, sa novim zahtjevima kreće se za nedjelju dana

Od kako je nastupila pandemija Covid -19, resorne vlasti su i u takvim okolnostima pronalazile sredstva za rebalans i ažuno isplaćivale poticaje iz prošle godine.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 1.172
  • 62
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, juče je isplatilo 464.050 KM, za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, za tekuću, 2020. godinu, stoji u saopštenju Vlade RS.

Sredstva su isplaćena posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS, a potpore se odnose na zaštitu zdravlja biljaka i životinja, kao i na dio subvencija u cilju vanrednih potreba i pomoći. 

O narednoj uplati, javnost će biti blagovremeno obaviještena. 

Isplaćeno oko 4 miliona KM podsticaja za pšenicu

Subvencije za poljoprivredu izdvojene su i u Brčko distriktu. Tamošnja Vlada je na sjednici održanoj u ponedjeljak usvojila Pravilnik o načinima i uslovima za poticanje agrarne proizvodnje u ovoj godini.

12 mil. KM dovoljna potpora poljoprivredi ?

Šef Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo, Perica Burgić, naveo je da je 2020. posebna zbog toga što nam se dogodila pandemija korona virusa, a koja je brojne stvari otežala, stoji u saopštenju Vlade Brčko distrikta BiH. 

"Nadležne vlasti preduzeti će i neophodne korake, u cilju spriječavanja raznih malverzacija zato što je izuzetno važno da svi računi budu transparentni i da potporu dobiju zaista oni kojima je najpotrebnija. Ukoliko bude nedostajalo sredstava za ove namjene, nadamo se da će Vlada to nadoknaditi nekim drugim rebalansima", pojašnjava Burgić. 

Borba za rebalans budžeta - hoće li poljoprivreda dobiti više sredstava?

Dodaje da od kako je nastupila pandemija Covid -19, resorne vlasti su i u takvim okolnostima pronalazile sredstva za rebalans i izdvojili 1,5 miliona KM, u cilju isplate poticaja iz prošle godine. Prema njegovim riječima, uz izvjesna poboljšanja, navedenih 12 miliona KM može biti sasvim dovoljno za podršku poljoprivredi. 

Podsjeća da su prošle godine 2.103 gazdinstva podnijela zahtjeve, a da je 1.937 poljoprivrednika svojevremeno dobijalo poticaje u visini od 20 hiljada KM, a kako naglašava, usvojenim Pravilnikom, ovi proizvođači neće biti oštećeni.

Sa zahtjevima za poticaje, krenuti će se za nekih sedam do osam dana, a Burgić očekuje da će procedura oko toga ići mnogo brže nego što je to bio slučaj prethodnih godina. 


Tagovi

Isplata poticaja Ministarstvo poljoprivrede Zaštita zdravlja biljaka Zaštita zdravlja životinja Poticanje poljoprivrede Zahtjevi za poticaje Perica Burgić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]