Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 16.04.2015. 11:10

Isplata drugog dijela potpora zaštićena od ovrha!

Do kraja svibnja se očekuje isplata preostalih regionalnih plaćanja (55 posto) te premija za ovce i koze (70 posto). Od ovrhe će biti izuzeti iznosi u visini do 50.000,00 kuna.

Foto: depositphotos.com,
  • 3.943
  • 359
  • 0

Tekst koji je objavljen pod naslovom "Sredinom svibnja isplata drugog djela poticaja" izazvao je veliku pažnju čitatelja koji su putem komentara postavili konkretna pitanja na navedenu tematiku. Odgovore na neke od njih smo zatražili i u ekspresnom roku dobili od glasnogovornice Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu, ruralnom razvoju Leticije Hrenković.

Posebno zanimljivo pitanje bilo je zašto se korisnicima koji imaju blokirani bankovni račun ne omogući isplata drugog dijela poticaja na zaštićeni račun, kada je zakon izglasan? U Hrvatskoj je česta situacija da su kreditom opterećene fizičke i prave osobe u ne mogućnosti uredno podmirivati svoje obaveze. Glavni razlozi za to su osjetno manja zarada novca zbog loše gospodarske situacije, enorman rast rate kredita uslijed kretanja tečaja CHF.

Vjerovnici na poticaje gledaju kao na poslovne prihode koje mogu ovršiti u svrhu naplate duga. Poljoprivrednim subjektima poticaji su živi novac, slamka spasa za održavanje proizvodnje i stvaranje zarade kojom će u konačnici i podmirivati svoje obaveze. Prema odgovoru iz Agencije, iznosi do 50.000 kuna trebali bi biti izuzeti od ovrhe.

Zakon o poljoprivredi u članku 141. "Podaci o bankovnim računima stranaka" navodi da je od ovrhe izuzet iznos u visini do 50.000,00 kuna, a toga će se Agencija za plaćanja u poljoprivredi pridržavati prilikom isplate drugog dijela potpore.

Do kraja svibnja isplata preostalih plaćanja

Na pitanje što je s poticajima u kozarstvu, stigao je odgovor kako je premija za ovce i koze isplaćena u 30%-tnom iznosu i kako se do kraja svibnja planira isplata preostalog iznosa.

Naravno, uvijek je aktualna tema prvi rok isplate poticaja jer se po nepisanom pravilu iza svake isplate vuku repovi. U detaljnom odgovoru stoji kako je u prvom dijelu isplate isplaćeno je regionalno plaćanje (sve vrste korištenja zemljišta, livade i pašnjaci) u 45%-tnom iznosu. Državna pomoć (za mliječne krave, raspolodne krmače, šećernu repu, duhan i maslinovo ulje) isplaćena je u 100%-tnom iznosu, kao i ekološka i integrirana proizvodnja, očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja i zaštićenih kultivara bilja. U drugom dijelu isplate čiji se početak planira za mjesec dana isplatit će se preostali iznos regionalnog plaćanja.

Foto: depositphotos.com, @budabar


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedno proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Tagovi

Ovrha Krediti Isplata Poticaji Blodaka Zaštićeni račun Banke Blokirani Leticija Hrenković APPRRR Kozarstvo Regionalna plaćanja Državna pomoć Ekološka proizvodnja Očuvanje izvornih pasmina


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]